[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Desserter med frukter och bär


Desserter - Claes Karlsson
med frukt och bär

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2005, 62 s.)

Frukter och bär är i fokus i den läckra efterrättsbok.
Det är inga alltför avancerade eller tillkrånglade recept, utan en bok som även kan passa en ovan kock som vill utöka sina kunskaper på efterrättsområdet.


Bokomslag "Desserter med frukt och bär"Här blandas klassiker med nya idéer på ett lättsamt sätt.
Tänk bara på att man alltid ska läsa igenom hela receptet innan man sätter igång med sitt dessertlagande.

Det finns många tilltalande recept i boken, men själv längtar jag mest efter att prova "Vit chokladmousse med passionsfruktsgelé". Var för sig är ingredienserna favoriter hos mig så då borde denna dessert med de båda i kombination bli en lysande efterrätt.

Innehållsförteckning:
Smör
Socker
Grädde
Frukt
Frukt
Och lite bär…


Om författaren:
Claes Karlsson
är chefskonditor på Grand Hotel i Stockholm.
Detta är hans andra bok om desserter.

Andra böcker av författaren:
Mer än bara äppelkaka 2004

Övriga bokfakta:
"Desserter med frukter och bär" gavs ut på ICA Förlaget i april 2005.


Recept ur boken

VIT CHOKLADMOUSSE MED PASSIONSFRUKTSGELÉ
(4 portioner)

Ingredienser:
Moussen:
¾ blad gelatin
1 dl grädde
70 gram finhackad vit choklad
2 dl vispgrädde

Gelén:
1 blad gelatin
½ dl vatten
1 ½ dl strösocker
3 mogna passionsfrukter

Gör så här:
Moussen:
* Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten. Koka upp grädden.
* Häll den över den finhackade vita chokladen. Låt det stå i fem minuter och rör sedan till en slät massa.
* Smält gelatinbladet försiktigt i mikron eller vattenbad. Blanda sedan ner det i chokladsmeten.
* När chokladsmeten håller rumstemperatur vänder du försiktigt i den lätt vispade grädden.
* Fördela moussen i fyra portionsglas och ställ i kylen.

Gelén:
* Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
* Koka upp ½ dl vatten tillsammans med sockret.
* Lägg i det blöta gelatinbladet i det varma sockerkoket och låt det svalna.
* Tillsätt därefter fruktköttet från passionsfrukterna och blanda om.

* Fördela gelén ovanpå moussen i portionsglasen och låt desserten stå en timma i kylen innan den tas fram för att avnjutas.




Carin Thärnström : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu