[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Kokboken för dig som har Diabetes


Kokbok för dig som har diabetes - ICA Provkök

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 160 s.)

En diabeteskokbok är förstås primärt inriktad mot en specifik målgrupp, diabetiker. Men i och med att de flesta människor borde äta mat med mindre socker och fett i så passar den lika bra för alla typer av människor.
"Kokbok för dig som har diabetes" är en
riktigt bra och användbar kokbok för hela familjen, med massor av bra recept och stilren layout.

Bokomslag "Diabeteskokbok""Det är hur mycket och hur ofta man äter som har betydelse" slås fast i kokbokens inledning, liksom att de flesta människor mår bättre av en kost där man skär ner på framför allt socker och även fett.
Alla recept i kokboken är beräknade för lågenergiförbrukare, men som i de flesta fall kan man lätt komplettera med mer pasta, ris, potatis och bröd till den i familjen som behöver mer energi för att bli mätt.

I inledningen finns en allmän genomgång av diabetessjukdomen och lite tips på hur man skall fördela måltiderna över dagen, vilka mängder som är lagom att äta och andra kostråd som känns relevanta både för nån som behöver veta mer om diabeteskost och nån som vill lära sig mer om allmänt sund kosthållning. Användbart är också avsnittet om sötningsmedel, där man i en tabellöversikt kan se hur man bäst använder olika typer av sötningsmedel istället för socker när man bakar och lagar mat.

Recepten är av varierande karaktär, men genomgående är det lättlagat och ändå hyfsat spännande smakblandningar. Varm kycklingsallad med bulgur och mozarellafyllda köttfärsbiffar med bakad potatis är två exempel på lätt vardagsmat som samtidigt känns rolig.

En sak som är lite udda är kanske indelningen av kapitlen.
Jag har ännu inte bestämt mig för om jag tycker att det är en bra eller en dålig variant.
Grundupplägget är avledningar med recept för frukost, mellanmål- och kvällsmål, lunch, middag och sist dessert och bakat. Inget märkligt med det. Men lunch- och middagskapitlen är i sin tur indelade i underavdelningar som "lunch som serveras kall", "lunch att laga i förväg", "lunch att servera genast", "middag när du har bråttom", "middag till vardags" och "middag till fest".
Tanken är väl att göra det mer användarvänligt, men det blir nästan lite rörigt.
Men det är inget som stör. Man kan lätt kolla i receptregistret längst bak eller helt enkelt bara bläddra och själv avgöra vad som passar som lunch- och middagsmat.

Sammanfattningsvis en användbar, snygg, enkel och lättöverskådlig kokbok som har moderna recept för alla smaker och tillfällen. Recepten är långt ifrån tråkig hälsokost och kan funka finfint som huvudkokbok hemma hos en familj som vill tänka lite extra på kosten, men ändå äta gott och omväxlande.

Innehållsförteckning:
Spenatfrittata
Kanelmuffins med päron
Italiensk pastagratäng
Ajvarfylld Lövbiff
Thailändsk fisksoppa
...och massor av andra recept...



Övriga bokfakta:
"Kokbok för dig som har diabetes" gavs ut på ICA Bokförlag i september 2004.


Recept ur boken

MOROTSSCONES MED SAFFRANSKRÄM
4-8 portioner

Ingredienser:

2 dl morötter
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
½ tsk salt
50 gram margarin
1 dl vatten
½ dl mjölk

saffranskräm:
2 dl kesella, 10% fett
½ pkt saffran
2 msk hackad basilika
1-2 krm salt
1 krm peppar

Gör så här:
* Skala och riv morötterna fint och krama ut så mycket vätska som möjligt.
* Hacka samman mjöl, bakpulver, salt och matfett
* Tillsätt sedan morötter, vatten och mjölk och arbeta snabbt ihop till en deg
* Dela degen i två bitar och forma till runda kakor som läggs på bakplåtspappersklädd plåt. Skär kryss på varje degkaka.
* Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 12-14 minuter. Låt sconsen svalna något på galler.
* Smaksätt kesellan med saffran, basilika, salt och peppar

Servera med:
Te eller kaffe

Energi/per styck (8 stycken):
200 kcal (5 gram protein, 26 gram kolhydrater, 8 gram fett, 1,5 gram kostfibrer)

UGNSPANNKAKA MED MEDELHAVSSMAK
4 portioner

Ingredienser:
3 ägg
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl mjölk
½ dl hackade örter, t ex timjan, rosmarin, persilja
1 squash
4 tomater
1 gul lök
½ tsk salt
20 svarta oliver med kärnor

Gör så här:
* Vispa ägga, vatten, salt och mjöl till en klimpfri smet. Tillsätt mjölk, salt och örter.
* Häll smeten i en lätt smord långpanna
* Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.
* Skölj och skiva squash och tomater. Skala och skiva löken. Lägg grönsakerna på den halvgräddade pannkakan och strö över salt och oliver.
* Grädda ytterligare en kvart i 250 grader
* Låt pannkakan kallna i långpannan innan den skärs i fyra bitar
* Värm pannkakan i microvågsugn på full effekt i 2-3 minuter

Servera med:
Grönsallad

Energi/portion:
420 kcal (16 gram protein, 55 gram kolhydrater, 15 gram fett, 5 gram kostfibrer)


KOKOSBANANER
4 portioner

Ingredienser:

4 bananer
50 gram smör
3/4 dl strösötningsmedel
2 dl riven kokos
1 tsk malen ingefära

Gör så här:
* Skala bananerna och smält matfettet i en ugnssäker form i 225 grader i 2-3 minuter.
* Tillsätt sötningsmedel, kokos och ingefära.
* Rulla bananerna i blandningen.
* Tillaga i 225 grader i 15 minuter i ugnen

Servera med:
Lättglass

Energi/portion:
ca: 360 kalorier (2 gram protein, 39 gram kolhydrater, 22 gram fett och 6 gram kostfibrer)

 


Mia Gustavsson : 04-12-06


 
> maila crew@bulldozer.nu