[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Natur&Kultur

Digitalfoto-surfa:
> Photocollage

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Digitalfoto


Digitalfoto: Fotografering och bildhantering - Tim Daly


(Häftad, Natur & Kultur, 2004, 144 s.)

Det här är en bra och logisk handbok som går igenom och ger tips på det du behöver veta för att lyckas bättre med dina digitala bilder.
Läsvärd för alla som är intresserade av fotografi, men speciellt för dig som tänkt dig att köpa en digitalkamera eller för dig som just köpt och inte är riktigt nöjd med resultatet.
För att hitta rätt i djungeln av digitala kameror, så är det som med all annan teknisk utrustning … du måste veta vad du vill ha för resultat. Vad skall du använda dina bilder till?

Bokomslag "Digitalfoto"I inledningen på "Digitalfoto" finns ett avsnitt som beskriver hur du använder boken. Enkelt att hoppa över, men gör inte det! Jag lovar att de fem till tio minuterna du lägger här spar dig mycket tid senare.
Boken svarar främst på tre frågor.
Hur använder man digitalkameran?
Hur förändrar man sina digitala bilder?
Hur förbättrar man sina digitala bilder?
Svaren är uppdelade i tre huvudområden:
- Kameror, datorer och program
- Fotografering
- Utskrift och publicering
Alla dessa områden hör ihop och kvaliteten på dina bilder är beroende av dem.

Boken har rikligt med bilder och skärmdumpar på hur du ställer in värdena i reglagen i de olika programmen. Flera olika bildbehandlingsprogram tas upp. Du behöver alltså inte ha Adobe Photoshop för att ha glädje av boken.
Det finns flera olika exempel på vad du kan göra med dina bilder t ex montage, bildförbättring eller blanda bild och text.

Det märks att det är en fotograf som ligger bakom boken och inte en tekniker. Vill du fortsätta övningarna i boken kan du skaffa fler böcker av Tim Daly eller gå in på webbsidan www.photocollege.co.uk som han varit med och startat.
Här finns mer tips och förklaringar runt bildbehandling och fotografering.

Boken innehåller dessutom tips och lösningar kring andra problem som kan uppstå. T ex får man information om viktiga skillnader mellan bildhantering olika datorer, som Mac och PC.
En ordlista finns med längst bak där du kan slå upp knepiga ord och förkortningar som interpolering, pixel, tiff och vitbalans. Ofta används engelska ord och förkortningar inom den digitala världen, i beskrivningar och i säljmaterial i butiker. Det kan också vara bra att veta skillnaden mellan saker som optisk och digital zoom innan du köper din kamera.

Jag tycker att boken är lättläst och enkel att använda.
Jag tror dock att min mamma skulle få lite större problem att hänga med. Du behöver inte vara fotograf, men vana vid datorer, program och digitala prylar i allmänhet är inte fel att ha för att snabbare förstå och ta till sig resonemanget i "Digitalfoto". Det är inte en nybörjarbok och inte heller en bok för dig som vill skapa hela konstverk av dina bilder, men till alla på nivåerna där emellan är detta en bra bok som jag kan rekommendera.

Glöm inte att trots all teknik är det fortfarande du som fotograf som fångar bilden. En trist och ointressant bild går att göra bättre, men den blir aldrig fantastisk.

Innehållsförteckning:
Pixlar
RGB
Digitala kameror
Bilder
Bildbehandling


Om författaren:
Tim Daly undervisar i fotografering och bildskapande. Han är utbildad vid Royal College of Art i London och hans fotografier har visats på separat- och samlingsutställningar i Europa och Asien och använts som illustrationer i många tidskrifter och tidningar. Hans dokumentärbilder finns representerade i en av Europas största dokumentärfotosamlingar på Museum of London`s Historic Photography Archive.

Andra böcker av författaren:
The Digital Printing Handbook with Other 2002
The Desktop Photographer: How to Make Great Photographs with Your Computer 2002
Encyclopedia Of Digital Photography 2003
Essential Photography Manual 2003
Digital Photography Handbook 2004
Complete Guide To Digital Photography 2004
Special Effects, Retouching And Restoration 2004

Övriga bokfakta:
"Digitalfoto - Fotografering och bildhantering" gavs ut på bokförlaget Natur och Kultur i januari 2004. Originalet titel är "A beginner´s Guide to Digital Photography" och den svenska utgåvan har översatts av Lars Kellberg.

 


Lotta Lundblad: 04-06-07


 
> maila crew@bulldozer.nu