[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Dirty Sally


Dirty Sally - Michael Simon

(Inbunden, Forum, 2005, 293 s.)

Michael Simon tar oss tillbaka femton år i tiden, till slutet av 1980-talet och till Texas. Här möter vi hans hjälte, kriminalinspektör Dan Reles och hans kollegor på Austins mordkommission.
Det är en mörk berättelse om människor som svurit eden att skydda och beskydda samhällets invånare och dess egendom.
Vissa av de edsvurna tar ganska lätt på sin kallelse eller tolkar den som det passar dem.


Bokomslag "Dirty Sally"Polisinspektör Dan Reles är inte så framgångsrik som han skulle vilja vara, han sörjer också fortfarande sin kollega Joey som sex månader tidigare dött i en mystisk bilolycka.
Reles har dessutom blivit suspenderad för att ha överfallit en kollega och är föremål för en intern utredning. Han har precis kommit tillbaka i tjänsten då han blir kallad till en olycksplats.
En ung man har blivit påkörd av en buss, en olyckshändelse enligt Reles. När han undersöker olycksplatsens omgivningar hittar han något som definitivt inte är en olyckshändelse, delarna av ett kvinnolik. Sedermera dyker de resterande kroppsdelarna upp hos förmögna och välkända män i Austin.
Reles försöker hitta något samband med männen och den än så länge okända kvinnan. Samtidigt så drivs han av inre demoner och konflikter med kollegorna, framför allt med kollegan han klådde upp offentligt.
När sen den mannen hittas mördad är den förste som misstänks Dan Reles.

Jag får associationer till James Ellroys romaner om Los Angeles på femtiotalet. En mörk och korrumperad stad där polisen som helhet inte står för hederlighet. Det är istället enskilda poliser med samvete som försöker rensa upp i myglet och som ger sig in i aktioner där de oftast förlorar för motståndaren är allt för rik och mäktig.

Dan Reles är ingen präktig mammas gosse, han har nekats inträde i FBI på grund av sin fars förflutna och har ett temperament som oftast ställer till det för honom. Men han har också en envishet och en vilja att ge även en prostituerad kvinna rättvisa. Det är en hårdkokt berättelse som ger en deprimerande bild av ett samhälle där mygel och korrumperad politik leder framåt och där hederlighet och ansvar förlorar.

Berättelsen drivs framåt i ett intensivt tempo och med ett engagemang som gör att man trots svärtan får en svag, mycket svag, glimt av en ljusare framtid.
Nästa del i berättelsen om Dan Reles lär vara på väg.
Jag ser fram emot den.

Innehållsförteckning:
Mäktiga män
Korrumperande män
Hederliga män
Dödade män
Aggressiva män
Prostituerade kvinnor (de flesta döda)


Om författaren:
Michael Simon
Michael Simon
© Foto: Jerry Bauer

Michael Simon bor i New York och har en brokig bakgrund inom skilda yrkeskategorier. Allt ifrån taxichaufför, lagerarbetare och DJ till skådespelare och spökskrivare. Han har varit med och skrivit flera pjäser och undervisat på New York University. En tid jobbade han som övervakare i Austin, där hans debutroman utspelas.

Andra böcker av författaren:
"Dirty Sally" är Michael Simons debutroman.

Övriga bokfakta:
"Dirty Sally" kom ut på Forum i januari 2005. Boken har samma titel i original och översättningen till svenska är gjord av Göran Grip.


Carin Thärnström : 05-04-05


 
> maila crew@bulldozer.nu