[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Den dödes dagbok


Den dödes dagbok -
Jason Kersten
En sann berättelse

(Inbunden, Forum bokförlag, 2003, 192 s)

"Rattlesnake Canyon är en avsides belägen, för de flesta okänd, sprickdal i öknen i New Mexico, USA. I jämförelse med monumentala klyftor som Grand Canyon eller Bruce Canyon är den bara en spricka-åtta km lång, drygt tvåhundra meter djup och fullständigt uttorkad. Men tidigt på söndagen den 8 augusti 1999 blev den även en moralisk brottyta."

Bokomslag "Den dödes dagbok"Så inleder Jason Kersten sin bok "Den dödes dagbok". Det är en sann berättelse om en tragisk händelse mellan två unga män som är ute på en bilresa tvärs över USA. En händelse som skall komma att både ända och ändra liv.
Det slutar med att den ene är död och den andre misstänkt för mord på sin kamrat. Den efterföljande rättegången kom att engagera hela USA.
Kersten har baserat sin bok på rättegångsprotokoll, vittnesmål och polisens dokument, men även intervjuat anhöriga och vänner till de båda männen.
Vi får följa polisens utredning, rättegången med expertvittnesmål och de moraliska aspekter som finns vad gäller barmhärtighetsmord, både inom rättsväsendet och ute i samhället.

Man får följa de båda männen Raffi Kodikian och David Coughlin, 25 och 26 år gamla, på en bilfärd från östra USA på väg till Californien där David ska börja studera. På vägen stannar de till på olika ställen, bland annat i Rattlesnake Canyon, en del av Carlsbad Caverns nationalpark i New Mexico. Där campar de över natten men när de ska ta sig tillbaka till turistcentret så går de vilse trots markerade leder och karta. Fyra dagar senare så hittar parkvakterna David död och Raffi svårt medtagen. Raffi berättar att han av barmhärtighet och för att David bett honom, dödat sin vän när han svårt uttorkad och utmattad av hettan upp till 50 grader i solen, inte klarade av smärtorna och dödsångesten längre. Därefter begravde han David under ett stenröse och lade sig själv att invänta slutet.

Var det som Raffi berättade eller hade han kallblodigt planerat och utfört mordet på sin vän? Polis, parkvakter och vildmarksexperter är oeniga om vad som hänt men eniga om att den bisarra händelsen är mycket ovanlig. Vänner och familj till de båda männen är övertygade om Raffis oskuld.
Vad händer fysiskt och psykiskt med en människa under de betingelser som Raffi och David upplevde?

Vi får en del av svaren i boken, som är ganska spännande och välskriven, med en tragisk känsla som följeslagare. David Kersten har velat skildra händelsen på ett neutralt och opartiskt sätt, utan att själv välja sida, vilket han lyckas bra med. Det som man kan känna drar ner historien är känslan av klassiskt amerikanskt drama, som kan kännas igen i många amerikanska tv-filmer

Innehållsförteckning:
Tragedi
Spänning
Het torr öken
Törst
Rättegång
Moraliskt dilemma


Om författarna:
Jason Kersten
är journalist och tidskriftsredaktör boende i New York.

Andra böcker av författarna:
"Den dödes dagbok" är Kerstens debutbok.

Övriga bokfakta:
"Den dödes dagbok" kom ut på Forums förlag i mars 2004. Bokens originaltitel är "Journal of the dead" och översättningen till svenska är gjord av Björn Linné.
.


Karin Olsson : 04-09-19


 
> maila crew@bulldozer.nu