[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Tiden

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - ...och dom som inte har


...och dom som inte har - Majgull Axelsson


(Inbunden, TidenAthena, 1996, 188 s.)

"...och dom som inte har" är en intervjubok som skildrar det svenska folkhemmets sammanbrott i nyfattigdomens Sverige.
Fjorton personer, alla utan egentliga sociala problem, djupintervjuas om sina upplevelser kring det skamfyllda i att ha väldigt ont om pengar. Ingen av dem har spelat, knarkat, slösat eller supit bort sina pengar.
Flera har låglöneyrken, har hamnat i skuldfällan eller blivit långtidssjukskrivna.

Bokomslag "..och dom som inte har"Boken "...och dom som inte har" startade med ett LO-projekt för att kartlägga svenska låginkomsttagares villkor. Majgull Axelsson fick i uppdrag att under ett och ett halvt år djupintervjua ett antal medlemmar ur åtta olika LO-förbund. Intervjuerna blev till rapporten "Orättvisans ansikten" som publicerades 1992. Men Axelsson kunde inte släppa de människoöden hon tagit del av och beslutade sig för att skriva en bok där personerna fick ett större utrymme att berätta mer om sig själva och sina liv. Boken blev "...och dom som inte har".
Under tre år, 1992-1995, träffade hon och intervjuade fjorton personer om hur deras liv förändrats ekonomiskt och socialt under 90-talets lågkonjunktur.

Officiellt finns det förstås ingen fattigdom i Sverige.
Fattigdom är nåt man förknippar med äldre tider eller svältdrabbade U-länder i tredje världen. Inte med vårt jämlika, trygga & moderna rättvisesamhälle. Och i egentlig mening finns inte den typen av fattigdom hos oss, men vad hjälper det låginskomsttagare och förtidspensionärer som inte har råd med nästan nånting förutom det allra nödvändigaste. Med svenska mått mätt. Även den fattigaste svensk lever i överflöd jämfört med de fattigaste i andra länder.
Det är otroligt skuldbelagt att ha det dåligt ställt eftersom det finns ett slags moralisk värdering i att ha ont om pengar. Det förutsätts att den som lever utan större tillgångar på nåt sätt har sig själv att skylla.
Majgull Axelsson skriver så här:
"Om man lyckas övertyga de fattiga om att fattigdomen är en moralfråga, som saknar samband med politiska beslut och den eventuella kompetensen hos den ekonomiska eliten, behöver man inte riskera att de ställer till bråk. Skam tystar."'

I boken får vi möta flera personer som är representativa för en stor och osynlig grupp människor som förmodligen har ökat ännu mer sen boken skrevs för sju år sen. Den som läst någon av Majgull Axelssons böcker vet att hon är en briljant författare med en förmåga att med små detaljer och egna reflektioner ge liv åt berättelser. Den här boken är, trots sitt tunga ämne, både lättläst och känslomässigt gripande. Fler av intervjupersonernas livsöden stannar kvar i ens huvud länge efter att man lagt ifrån sig boken. Man berörs av de orättvisor som finns under ytan i vårt samhälle och som ofta verkar bero mer på slump eller otur än medvetna val.

Som 45-åriga Kerstin som var gift, hade fast jobb, en fin lägenhet och två söner hon var stolt över. Äldste sonen fick narkotikaproblem, äktenskapet gick därför i kras. Kerstin blev arbetslös och sen vräkt för att hennes knarkpåverkade son störde grannarna. Den yngste sonen hamnade så småningom i fosterhem. Ekonomin kollapsade och hon började sälja allt från frysboxen och TV:n till bröllopsservisen. På flera år hade hon inte gått till frissan, tandläkaren eller köpt nya kläder. Telefon och tidning hade hon inte råd med. Inte så mycket annat heller…
Eller som Anneli och Inge som har fyra barn och lever på ungefär 6.000 kronor i månaden.
Eller som Nils som är över 40 men ändå får kläder och mat av sin mamma då och då för att klara sig.

Det är inga svaga, brutna personer vi möter utan människor med förhoppningar och drömmar, om än en smula kantstötta. Och kan de inte få det bättre själva innan de blir gamla så hoppas de i alla fall att deras barn skall få det.

Innehållsförteckning:
Fattigsverige
Underdogs
Lågprismat
Människoöden


Om författaren:
Majgull Axelsson
Majgull Axelsson
© Foto: Maria Söderberg

Majgull Axelsson är författare och journalist, född i Landskrona 1947.
Har en bakgrund som journalist och chefredaktör inom fackföreningspressen och har skrivit mycket om gatubarn och barnprostitution i tredje världen. Hon har också skrivit utredningar åt LO och jobbat som informationssekreterare på UD.
1994 gjorde hon sin skönlitterära debut med "Långt borta från Nifelheim" och hennes nästa roman "Aprilhäxan" belönades med Augustpriset 1997, blev den mest sålda Månpocket-boken och har översatts till åtminstone 13 språk.

Andra böcker av författaren i urval:
Våra minsta bröder 1986
Rosario är död 1989
Dom dödar oss 1991
Orättvisans ansikten 1992
Långt borta från Nifelheim 1994
Epokskifte. En antologi om förtryckets nya ansikten 1996
Aprilhäxan 1998
Slumpvandring 2000
Stad av slott 2002

Övriga bokfakta:
"...Och dom som inte har" gavs ut på förlaget TidenAthena 1996 och är i princip omöjlig att hitta idag, utom på biblioteket. Synd, för det är en bra och viktig bok!

 

 


Mia Gustavsson : 03-05-01


 
> maila crew@bulldozer.nu