[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - En drink före kriget


En drink före kriget - Dennis Lehane

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2005, 357 s.)

"En drink före kriget" gavs ut 1994 och är den första fristående boken i serien om privatdeckarna Patrick Kenzie och Angie Gennaro som vi på svenska lärde känna för första gången i boken "Svart nåd" som gavs ut 2000.
Ytterligare en bok i serien finns också på svenska, med den engelska titeln i behåll, "Gone, baby, gone".
I Lehanes första deckare från Boston möter vi Patrick och Angie där de försörjer som privatdeckare och ägnar sig åt att försöka hantera sina privata helveten.


Bokomslag "En drink före kriget"Detta är en av Lehanes konventionella deckarböcker, långt från "Rött regn" och "Patient 67", som båda är lysande i sina upplägg och så långt från privatdeckarböckerna som man kan komma. Vilket inte betyder att "En drink före kriget" är dålig. Den är utmärkt i sin genre, men i jämförelse med de andra två, kanske bara en aning tråkigare.
Patrick Kenzie har fått i uppdrag av två senatorer att leta reda på några dokument som har försvunnit i samband med att en av städerskorna också har försvunnit. De informerar Patrick om att det är hett politiskt sprängstoff som kan påverka ett lagförslag som ska läggas fram inom en mycket snar framtid. Patrick tar jobbet och ger sig ut i Bostons inte fullt så attraktiva och trygga bostadsområden. Det visar sig snart att Patrick har stuckit handen i ett getingbo och hamnar mitt i en uppgörelse mellan en far och en son, som båda slåss om makten över sitt område och över den lokala crackförsäljningen. Sonen hatar sin far med en intensitet som i och för sig inte förvånar Patrick för han har själv inga varmare känslor för den man som kallat sig hans far. Faktum är att han fortfarande drömmer mardrömmar om fadern, en hjälte inom brandkåren som inte var mer buse än hjälte i sitt eget hem. Men i detta fall så orsakar far- och sonkonflikten åtskilliga människors död och både Patrick och Angie ligger risigt till flera gånger.

Patricks kompanjon och nära vän Angie har sitt eget privata helvete med en man som misshandlar henne och som inte ens Patrick kan få henne till att lämna. Enda gången han försökte, då han slog Angies man sönder och samman, resulterade i att Angie inte kunde gå ordentligt på flera veckor efter det att mannen återhämtat sig.
"En drink före kriget" utspelar sig i början av 1990-talet, några år efter flera stora rasupplopp i USA. Boken är också ett inlägg i den rasdebatt som fortfarande förs i USA, även om Dennis Lehane inte ger några som helst lösningar till denna till synes olösliga konflikt
Patrick Kenzies bekantskapskrets består av både svarta och vita som hatar svarta medan han själv håller sig objektiv, tills dess att han och Angie råkar ut för ett mordförsök då han i stridens hetta tänker tankar han i vanliga fall aldrig skulle släppa in i skallen

De ämnen som Dennis Lehane har valt som tema för boken, politisk korruption och det våld som svarta människor utan hopp utövar, gör att det inte kan bli en bok med happy ending. Snarare blir det en tillfällig vapenvila i kriget.

Innehållsförteckning:
Våld
Övergrepp
Hämnd
Undergång
Makt


Om författaren:
Dennis Lehane
Dennis Lehane
© Foto: Daniel Roos

Dennis Lehane är född i Boston, och bor fortfarande kvar där. Efter att ha jobbat som bland annat lärare och socialarbetare gav han ut sin första bok "En drink före kriget" 1994. Hans femte bok "Svart nåd" var den första som gavs ut på svenska. Romanen "Rött regn" filmades under titeln "Mystic River" och regisserades av Clint Eastwood. Den fick mycket bra kritik och nominerades till sex Oscar och vann två, för bästa manliga huvudroll (Sean Penn) och bästa manliga biroll (Tim Robbins).

Andra böcker av författaren:
Svart nåd 2000
Rött regn 2001
Patient 67 2003
Gone, Baby, Gone 2004

Övriga bokfakta:
"En drink före kriget" kom ut på Albert Bonniers förlag i september 2005. Originaltiteln är "A Drink Before the War" och översättningen till svenska är gjord av Ulf Gyllenhak. Det är den första boken i serien med privatdeckarna Patrick Kenzie och Angie Gennaro i huvudrollen.


Carin Thärnström: 05-11-19


 
> maila crew@bulldozer.nu