[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Drömmarnas land


Drömmarnas land - Tamara McKinley

(Inbunden, Forum, 2005, 420 s.)

Tamara McKinley skriver i "Drömmarnas land" om Australien under förra seklet. Avstampet gör hon i början av 1920-talet och när man slår igen boken så har man hunnit toucha det nya århundradet. Det är dock ingen allmängiltig historisk roman, utan berättelsen om en kvinnas liv.

Bokomslag "Drömmarnas land" Catriona Summers föräldrar har tagit sig till Australien för att skapa sig ett bättre liv än hemma på Irland. De är unga och oförvägna och ägnar sig åt att resa runt med ett varitésällskap.
Catriona själv föds mitt under en föreställning och är bara några minuter gammal när hon första gången finns mitt i strålkastarljuset.

Familjen fortsätter att resa runt i Australien men varitén minskar i attraktion och omfång samtidigt som filmen vinner sitt intåg även i Australien.
Slutet på det kringresande livet blir en katastrof för familjen och därefter kommer några mycket hårda och slitsamma år då Catriona står utan stöd från familjen.
Hon har dock en stor talang, en fantastisk röst som kommer att ta henne upp på de stora scenerna på operahus runt om i världen. Catriona blir en firad stjärna och sopran av världsklass. Hon kan dock inte riktigt lägga sitt förflutna bakom sig och vet att förr eller senare hinner det ikapp henne.

McKinley har skrivit en mycket svepande berättelse om en kvinnas inte fullt så rosenröda liv, snarare är det beströdd med en hel del taggar.
I den första delen av boken håller hon en hyfsat övertygande ton, men tyvärr så försvinner den ambitionen ju längre man kommer in i boken. McKinley väljer alltför ofta schabloner när hon ska beskriva karaktärerna och det är ingen övertygande berättelse.
Framför allt brister det i den delen av berättelsen då Catriona njuter av sin ålders höst i sällskap med sina fosterbarn och deras vänner.

Både kvinnor och män blir Barbie och Ken-figurer där kvinnorna har perfekta kroppar, vackra ansikten och är begåvade och snälla också.
Männen är av hjältekaraktär. Den store tyste starke och givetvis mycket snygge mannen dyrkar sin kvinna. Det finns inga motsättningar mellan mannen från vidderna, utan utbildning, och kvinnan som flytt landsbygden för utbildning och storstadspuls, men som givetvis återvänder utan att sakna storstaden.

Den senare delen av "Drömmarnas land" får mig att gäspa och slarvläsa fram till slutet.

Innehållsförteckning:
Bensprattel
Nybyggaranda
En vilja av järn
Övergivenhet


Om författaren:
Tamara McKinley
Tamara McKinley
© Foto: Jerry Bauer

Tamara McKinley är uppvuxen i Australien, men bor numera i södra England. Hon reser dock regelbundet tillbaka till sitt hemland för att samla intryck och material till nya romaner.

Andra böcker av författaren:
Matildas sista vals 2000
Jakaranda 2001
Stormblomma 2002
Den svarta opalen 2003
I stormens öga 2004

Övriga bokfakta:
"Drömmarnas land" kom ut på Forum i september 2005. Originaltiteln är "Dreamscapes" och översättningen till svenska är gjord av Louise Thulin.


Carin Thärnström: 06-03-01


 
> maila crew@bulldozer.nu