[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Ebbas stil


Ebbas stil - Ebba von Sydow

Guiden till en glammigare garderob

(Inbunden, Forum, 2006, 207 s.)

En stilguide i babyrosa med bästföre-datum (frågan är om den ens är aktuell året ut) och med en blond tjej i rosa klänning på omslaget (Ebba själv såklart). Det är knappast mitt förstahandsval om jag skulle vilja läsa något om stil, men jag erkänner, jag var nyfiken.

Bokomslag "Ebbas stil"Jag är för gammal och antagligen för snål (att betala 3 000 kronor för en handväska existerar inte i min sinnesvärld, inte ens om den är read 70%) för att vara i närheten av Ebbas målgrupp.

Men efter att ha bläddrat i boken så undrar jag vilka som egentligen är hennes målgrupp.
Är det wannabe-storstadstjejer som bor i en småstadshåla och läser mediaprogrammet för de vill jobba med "media" eller är det unga osäkra stockholmstjejer som behöver hjälp i stylingdjungeln och längtar efter att träffa en cool stureplanskille och förhoppningsvis själv bli cool?

I vilket fall som helst så behövs det pengar för att klara av att skapa en stil à la Ebba, hur mycket hon än hyllar H&M och liknande kedjor.
För det är övre medelklassvanor och beteende som presenteras som norm. Man ska vara hel och ren, inte för full, inte för sminkad eller för utmanande klädd. För allan del, det lär väl glädja de flesta föräldrar och jag kan i och för sig hålla med om detta också, jag är ju inte sexton längre med ett behov av att protestera mot föräldrar och deras mossiga attityder.
Det är väl heller knappast troligt att Ebba själv har protesterat genom att klä sig slampigt eller spy ner fylleceller i Göteborg.

Att det finns människor som ens grubblar över huruvida ett par stövlar "varar" sex månader modemässigt känns som ett tecken på att de är slavar under ett mode istället för att anamma det som passar dem själva.

Det är naturligtvis totalfokus på Ebba själv hela boken igenom.
Hon finns representerad på väääldigt många sidor i boken, då och då uppblandat med Paris Hilton, systrarna Olsen och andra hollywoodtjejer som mest verkar ägna sig åt att visa upp sig på bild med olika väskor och kreationer.

Om man vill ha en dotter som tjatar ihjäl sig om märkesjeans och exklusiva väskor så är detta givetvis en ypperlig present. När den går på bokrean om två år så kan man fnissa lätt åt de inte längre så aktuella modebilderna.

Boken har sina praktiska sidor och det är uppenbart att Ebba är en tjej som brinner för folkupplysning med total fokus på mode, kläder och utseende.
Vilket är en jättemarknad med enorma summor i omlopp.
Trots min aningen skeptiska attityd bör mode- och utseendeindustrin tas på största allvar. Även de som inte gillar den söta flickstilen utan föredrar "goth" eller liknande ägnar sig åt sin typ av mode och spenderar bara istället lite mer pengar på svarta än rosa kläder.

Ebba listar det mesta: basgarderob, jeansgarderob, skogarderob med mera. Här finns många handfasta råd om allt från hur man shoppar respektive säljer kläder på internet och vad man ska titta på när man köper ett nytt plagg (tvättråden t ex). Hon skriver också om modeklassiker och berömda stilikoner genom tiderna.
Det är helt enkelt gott och blandat av söta karameller.
Det är dock lätt att få en överdos av rosa!

Innehållsförteckning:
Ebba
Ebba
Ebba
Paris
Ebba


Om författaren:
Ebba von Sydow
Ebba von Sydow
© Foto: Olle Sporrong

Ebba von Sydow har varit redaktör för Expressens fredagsbilaga och profilerat sig genom att skriva om just mode. Nu är hon chefredaktör för Vecko-Revyn.

Andra böcker av författaren:
"Ebbas stil" är Ebba von Sydows första bok.

Övriga bokfakta:
"Ebbas stil" gavs ut på Forum i mars 2006.

 

 

Carin Thärnström: 06-06-19


 
> maila crew@bulldozer.nu