[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Så lever ekorren


Så lever ekorren - Anna Roos

(Inbunden, BonnerCarlsen, 2005, 29 s.)

"Så lever ekorren" är en berättelse om ett år i ekorrens liv, med fantastiska bilder tagna av diverse olika fotografer.
Boken börjar med ett besök av en liten ekorrunge i författarens egen trädgård och övergår sedan till att följa ekorrarna under årstiderna.


Bokomslag "Så lever ekorren"Berättelsen om ekorrars liv under ett år är en berättelse om fortplantning och överlevnad. Ekorren är inte alltid så populär i vuxnas ögon och den är trots sitt utseende ingen liten gullig lekkamrat, utan en gnagare med vassa tänder.
Det är dock svårt att låta bli att charmas av bilderna på näpna och söta ekorrar.
Roos har i boken också med några faktarutor om dräktighet, födsel, ekorrens fiender och de olika ekorrarter som finns.

Ekorrungen uppfostras av en ensamstående mamma, för när parning väl skett blir hanen bortjagad av den blivande modern. Hon kommer att ha fullt upp innan det är dags att föda, boet skall byggas och inredas och allra helst så vill hon även ha ett reservbo. Ekorrboet skall dessutom ha två in- och utgångar.
Ekorren är en försiktig natur, med all rätt.
Ekorrar jagas inte längre av människor i någon större utsträckning, men för både duvhök och mård är den ett eftersökt byte. Detta betyder att ekorren måste hålla koll från alla håll, uppifrån, nerifrån och från sidorna.
Sen finns det bilar och även hundar och katter som man måste se upp med om man är ekorre.

Detta är en bok som ger barn förståelse och respekt för naturen och en introduktion till skogsliv. Varför inte gå på spaning efter ekorrar efter att ha läst denna bok? Tips om var du kan hitta dem eller spår av dem får du rikligt i boken.

Innehållsförteckning:
Ekorrar
Ekorrar
Ekorrar


Om författaren:
Anna Roos är biolog, fotograf och författare och skriver enkelt och levande om djur för unga vetgiriga. Hon belönades med Pandapriset för sin debutbok "Sälliv".

Andra böcker av författaren:
Sälliv 2000
Vem är pastejtjuven? 2002

Övriga bokfakta:
"Så lever ekorren" kom ut på BonnierCarlsens förlag i april 2005.
"Så lever"-böckerna är en modern serie faktaböcker om större och mindre djur som lever fritt i Norden. I serien ingår: Igelkotten, Grodan, Rådjuret, Räven, Älgen.


Carin Thärnström : 05-05-16


 
> maila crew@bulldozer.nu