[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Elisabet: Vägen till tronen


Elisabet - David Starkey

Vägen till tronen

(Inbunden, Forum, 2003, 339 s.)

"Elisabet: Vägen till tronen" är en skildring av Elisabet I:s liv från födseln 1533 till trontillträdet 1558, samt hennes första regeringsår.
Det är intressant läsning för alla som har funderat på hur det kom sig att Elisabets far Henrik VIII avverkade 6 fruar, att Elisabet blev satt i Towern av sin fanatiska äldre syster Maria Tudor eller varför Elisabet undertecknade dödsdomen av sitt kusinbarn Maria Stuart.


Omslag "Elisabet"Livet på 1500-talet var ingen dans på rosor ens för en engelsk prinsessa. Det var långt ifrån givet att Elisabet skulle ärva tronen efter sin far Henrik VIII. Henrik VIII bröt med påven i Rom för att kunna skilja sig från sin första hustru, Katarina av Aragonien, dotter till Spaniens katolska majestäter Ferdinand och Isabella.
Katarina hade fött honom en dotter, Maria Tudor, men Henrik ville ha en son som tronarvinge och betraktade äktenskapet som barnlöst. Med detta som skäl lyckades han få igenom en skilsmässa som gjorde det möjligt för honom att gifta om sig med sin älskarinna Anne Boleyn. Istället för den efterlängtade sonen födde Anne Henriks andra dotter, Elisabet. När Elisabet var 3 år hade Henrik VIII tröttnat på Anne Boleyn. Hon beskylldes för äktenskapsbrott och avrättades genom halshuggning.

Efter Anne Boleyns avrättning förlorade Elisabet sin arvsrätt och hon fick växa upp med sin 20 år äldre halvsyster Maria. Maria var en hängiven katolik och när hon kom till makten återinförde hon katolicismen i England och brände hundratals protestanter på bål. Elisabet sattes i Towern misstänkt för att vara inblandad i komplotter mot systern. Den viktigaste anledningen till att Maria var nära att störtas från tronen var dock hennes impopulära giftermål med en utlänning, spanjoren Filip II, son och arvtagare till kejsar Karl V.

När Elisabet blev regent efter sin systers död avskaffade hon den katolska mässan i gudstjänsten men hon gick inte hela vägen till ett renlärigt protestantiskt skifte. Elisabet var mer kompromissvillig än sin syster och ville inte riskera att göra om Marias misstag. Det kan också ha varit en av orsakerna till att hon aldrig gifte sig. En annan var antagligen att hon inte ville lämna ifrån sig makten till en make. Elisabets levnad som jungfrudrottningen var en magnifik utmaning mot den rådande synen på drottningen som en avelsmaskin. Det är fascinerande hur väl denna viljestarka och intelligenta kvinna klarade av att styra England under en era på 45 år.

"Elisabet: Vägen till tronen" är en välskriven och intressant historisk biografi som framförallt behandlar Elisabets barn- och ungdom.
David Starkey ger en trovärdig bild av hur Elisabets svåra uppväxt formade hennes personlighet och hennes politiska idéer. Han berättar också om hennes utbildning, hennes religiösa tankegångar och om hennes förälskelser. Personbeskrivningarna är ingående och detaljrikedomen i vilka personer som var inblandade i olika intriger kan bli lite tröttsam för den som inte är väldigt intresserad av ämnet. Å andra sidan får man verkligen en färgstark bild av Elisabet och hovlivet i England på 1500-talet.
Boken är också illustrerad med porträttmålningar.

Innehållsförteckning:
Komplicerade släktallianser
Intriger
Retorik
Politik
Religion


Om författaren:
David Starkey är historiker vid Fitzwilliam College i Cambridge och specialist på Tudorperioden, som han också har skrivit flera böcker om.
Denna sin första bok om Elisabet baserar han på delvis nya källor vilket gör den extra intressant.
Han framträder även i både radio och tv i hemlandet England och är där en de mest uppskattade populärvetenskapliga författarna.

Andra böcker av författaren:
Six Wives: The Queens of Henry VIII 2003
The Reign of Henry VIII 2002
History of the British Monarchy 1999

Övriga bokfakta:
"Elisabet" kom ut på Forums förlag i oktober 2003.

Översättningen till svenska är gjord av Margareta Eklöf.

 


Cecilia Krona : 04-01-05


 
> maila crew@bulldozer.nu