[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Allt du INTE vill veta om EMU...


Allt du INTE vill veta om EMU om du tänkt rösta ja - red. Kenneth Hermele


(Inbunden, Ordfront, 2003, 123 s.)

Velar du i det sista, har du nästan bestämt dig eller har du börjat vackla i elfte timmen kan kanske en kvälls läsning hjälpa dig i EMU-valet.
I den här, trots titeln, skapligt lättsmälta pocketen samlas åtta personers kritiska syn på Ja-sidans argument i EMU-debatten.

Bokomslag "Allt du inte vill veta om EMU..."Att boken vill få dig att rösta nej är det inget tvivel om men antalet objektiva inslag i debatten är å andra sidan möjligt att räkna på ena handens fingrar.

Boken är indelad i åtta kapitel, ett för varje skribent och är mycket rakt på sak.
Det är koncist och direkt, i vissa delar radas helt enkelt ja-argument upp med efterföljande kommentarer, fakta och statistik. För det allra mesta med tydliga källförteckningar och referenser även om jag undrar om någon verkligen skulle lyckas hitta en del av dessa avhandlingar och rapporter.

En av trenderna i boken är att ge sig på ja-sidans påstående att den svenska valutan är en "skvalpvaluta", detta kontras med statistik och jämförelser som tyder på motsatsen.
Andra vanliga, något mer grundläggande argument som att lägre ränta är lika med höjd sysselsättning och att låg ränta är lika med högre tillväxt kontras i huvudsak med andra "ekonomiska regler" som att höjd sysselsättning skapar högre inflation, vilket normalt regleras med höjd ränta.

Begrepp som konvergenskriterier, buffertfonder och andra vanlig uttryck i debatten ges också bättre klarhet och tas upp av de flesta författarna.
Men här vill jag passa på att vara kritisk för det tenderas att "ångas på" mellan varven, ibland får man helt enkelt försöka läsa om eller hoppas på att det klarnar längre fram.
Språket tenderar också att vara oklanderligt, med avseende på ordval och grammatik, snarare än läsbart i en hel del partier.

Mest subjektivt blir det när flertalet skribenter tar upp något många (inte bara skribenterna eller nej-sidan i allmänhet) funderar över, nämligen om ett ja är ett steg närmare USA-mässig feodalism. Nu är visserligen inte alla livrädda för feodalism utan olika former av den diskuteras och farhågorna är snarare att vi hamnar i "fel feodalism".

Personligen fastnade jag mest för vridandet och vändandet på grundläggande ekonomiska argument, som vilka effekter en gemensam ränta kan få, den tillväxtökning som krävs för att få ett valutaskifte att löna sig.
Alltså ganska konkreta frågor.

Jag känner mig nöjd med ha läst boken, men om den fått mig åt ena eller andra hållet låter jag vara osagt.
I vilket fall blev det betydligt roligare att se TV-inslag och diskussioner kring EMU efter att ha gjort sig mer bekant med olika frågor och termer.
Det är inte den mest lättsmälta av böcker, men är man bara aningen intresserad knäcker man boken på en eller högst två kvällar.

Innehållsförteckning:
Ifrågasättanden
En mängd begrepp
Diagram
Intellektuell feeling


Om författarna:
Stefan Carlén, Annika Cullberg, Göran Greider, Göran Hemberg, Kenneth Hermele, Kerstin Jacobsson, Tor Nitzelius och Stefan de Vylder har skrivit varsitt kapitel i boken.

Andra böcker av författarna:

Flera av författarna har givit ut andra böcker på både Ordfront och andra förlag.

Övriga bokfakta:
"Allt du INTE vill veta om EMU om du tänkt rösta ja " kom ut på Ordfront i maj 2003.

 

 


MGB: 03-09-10


 
> maila crew@bulldozer.nu