[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - En härva av skuld


En härva av skuld - Lesley Horton


(Inbunden, Minotaur, 2004, 388 s.)

"En härva av skuld" är Lesley Hortons debut som författare och en mycket lyckad sådan.
Vi möter ett otal karaktärer med egna och inte, vid första anblicken, speciellt uppenbara bevekelsegrunder.
Horton väver samman en väv som trots motsättningarna hos individerna slutar som en tätt sammanknuten matta, möjligen aningen brokig men utan gapande hål i mönstret.

Bokomslag "En härva av skuld"Boken är en klassisk polisroman men med det moderna samhällets rasmotsättningar som en del av berättelsen.
Kriminalkommissarie John Handford har under ett års tid suttit i "karantän" efter att, oskyldigt, fått bära hundhuvudet vid en misskött utredning av mordet på en ung muslimsk flicka. Att han fick tag i den rätte mördaren, flickans bror, rättade inte till polisens beteende i allmänhetens ögon.
När ett mord på en ung kvinna rapporteras får han chansen att bli spaningsledare igen, men med stränga order om att tygla manskapet. För återigen är det en ung muslimsk kvinna av asiatiskt ursprung som blivit mördad.
Med i teamet kommer också den muslimske kriminalassistenten Khalid Ali i den, för honom, något tveksamma rollen som medlare/tolk.

Den unga kvinna som blivit mördat hette Rukhsana, arbetade som distriktssköterska och var gift med Amajit.
Bara det en konflikt i sig, eftersom hon var sikh och maken muslim.
Båda två hade brutit med sina familjer och trotsat de äktenskapsarrangemang som deras respektive föräldrar arrangerat. Äktenskapet verkade trots de yttre motsättningarna lyckligt men allt eftersom mordutredningen utvecklas dyker nya mönster upp i fallet.
Karen, en ung ensamstående mor, har haft regelbundna besök av sköterskan Rukhsana och samtidigt blivit en personlig vän. Hon söker upp Amajit och erbjuder sin vänskap, något som hennes rasistiske och våldsamme bror motsätter sig. Hans avsky för Rukhsana verkar orimlig i Karens ögon och trotsar sin bror när denne förbjuder henne att besöka den sörjande änklingen med, visar det sig, livet som insats.

Bokens titel är sannerligen passande till innehållet för det är en salig härva. Kommissarie Hanford har skuldkänslor för att han inte klarar av att behandla Ali som "de andra". Assistent Ali har skuldkänslor för att han öppet visade sin avsky inför den sörjande maken när han fick reda på deras blandäktenskap.
Amajit har skuldkänslor både inför sin döda fru och sin familj.
Karen drivs av sina skuldkänslor och hennes bror jagas av sina demoner.

Boken är välskriven och den enda invändningen jag har är egentligen bilden av Rukhsana. För den är både blek och intetsägande.
Hon blir i berättelsen en katalysator för en mängd olika människors känslor, men Horton lyckas inte riktigt lyfta fram henne och tydliggöra hennes karaktär. Konflikten mellan maken och hans muslimska familj är påtaglig i berättelsen medan Rukhsanas familj blivit ett perifert bihang.

Innehållsförteckning:
Mycket otrevliga muslimska män
Mycket otrevliga vita män
Sympatiska muslimska män
Sympatiska vita män
Förnuftig kvinna


Om författaren:
Lesley Horton
Lesley Horton
© Minotaur
Lesley Horton är utbildad lärare med inriktning på barn med speciella behov.
Under många år arbetade hon i en skola där majoriteten av eleverna hade muslimskt ursprung och det var då hennes starka intresse för invandrarfrågor väcktes. Hon har tidigare skrivit artiklar och noveller för olika tidningar i England.

Andra böcker av författaren:
"En härva av skuld" är Lesley Hortons debutroman.

Övriga bokfakta:
"En härva av skuld" kom ut på Minotaur i april 2004.
Översättningen till svenska är gjord av Dorothee Sporrong och orginaltiteln är "Snares of Guilt".

 


Carin Thärnström: 04-07-27


 
> maila crew@bulldozer.nu