[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Ambjörnsson-surfa:
> Författarens sida

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Fågeldansen


Fågeldansen - Ingvar Ambjörnsen

Romanen om Elling

(Inbunden, Ordfront, 2003, 258 s.)

"Fågeldansen. Romanen om Elling" är en av fyra böcker i serien om Elling, skriven av Ingvar Ambjörnsen, en av Norges mest välkändea författare.
Serien om Elling har blivit en stor succé i Norge och nu även i Sverig, och har dessutom filmats inte bara en gång, utan två gånger, "Elling" och "Mors Elling". Den förstnämda Oscarsnominerades 2002 i kategorin bästa utländska film, och den andra har gått på biograferna under våren 2004.

Bokomslag "Fågeldansen"Jag såg filmen "Elling" för ett par år sedan utan att ha läst någon av böckerna och blev glatt överraskad av en charmig, sorglig, varm och mycket rolig film. Boken fick jag för ett tag sedan i min hand och även den blev en glad upplevelse och jag har stundtals suttit och skrattat hejdlöst för mig själv.

Boken "Fågeldansen" handlar om Elling, en ung man som är något neurotisk, kan man säga utan att överdriva det minsta. Han har växt upp i Oslo med sin mor i tre rum och kök och där bor han fortfarande kvar när boken börjar.
Elling är lite av ett barn i en vuxen mans kropp, rädd för det mesta ute i verkligheten. I hans fantasier är han den person som han vill vara - stor, stark och säkerheten själv, den som alla kvinnor drömmer om.
När hans mor dör så rasar hela hans värld och hans står helt ensam utan någon fast punkt i livet. När lägenheten svämmar över av sopor och vansinnet är nära hämtas han av polisen och kommer till ett vilohem/mentalsjukhus utanför Oslo. Där kommer han långsamt tillbaka till verkligheten igen.
Han träffar syster Gunn som han blir vilt förälskad i och som i hans fantasier lämnar sin "grymme" man och sina barn för att leva i ett paradis med Elling.
Detta skildras mycket detaljerat ur Ellings fantasiperspektiv (helkul att läsa, man kan tro att Elling blivit uppfödd på romantiska kioskromaner i sin ungdom).

En annan viktig person i boken är den mycket store, mycket snälle och framför allt mycket hungrige Kjell Bjarne som blir Ellings rumskamrat på sjukhuset och dessutom hans bäste vän. Kjell Bjarne är liksom Elling ett barn i manskropp, men mer framåt och burdus. Det bästa han vet är mat (ungefär som en kastrerad hankatt) och han stoppar i sig allt han kommer åt, inte sällan Ellings mat.
En annan sak som också upptar Kjell Bjarnes tankar är kvinnor och helst det som finns innanför kläderna på dem. Han sätter bland annat in en kontaktannons som (tyvärr) Elling blir allt för inblandad i.

Historien utgår från Ellings synvinkel och man får ta del av hans tankar, funderingar och otroligt naiva och roliga fantasier.
Ni kommer att tycka mycket om Elling, hans tokiga intelligens, (ja, så kan det faktiskt vara), och hans irriterande principfasta uppfattningar om allt och alla.
I en tillbakablick får man också följa Elling och hans mor ut på en hysterisk charterresa till Benidorm som får ett kaotiskt slut. Dock även den underhållande så det står härliga till.

"Fågeldansen" är en mycket varm, rolig, intelligent och sorglig bok som ingen kan läsa utan att bli berörd. Det är inte sista boken jag läser om Elling.
Det kan jag lova.

Innehållsförteckning:
Kärlek
Vansinne
Vänskap
Humor
Katter


Om författaren:
Ingvar Ambjörnsen är en av Norges mest välkända författare.1995 tilldelades han det prstigefyllda Bragepriset, Norges motsvarighet till Augustpriset, för romanen "Fågeldansen". Utöver de fyra böckerna i serien om Elling, så har Ambjörnsen givit ut ett femtontal andra böcker.

Andra böcker av författaren:
På svenska:
Vita negrer 1989
Döden på Oslo C1991
Gift och lögner 1992
Bombligan 1993
Sanning till salu 1993
Flammor i snö 1994
Hämnden från himlen 1995
Storstadens röst 1996
Samson & Roberto : Arvet Efter Farbror Rin-Tin-Tei 2000
Samson Och Roberto : Kraxiga Kamrater 2001
Samson & Roberto. Fader Pietros Hemlighet 2002

På norska:
23-salen 1981
Sarons ham 1982
Den siste revejakta 1983
Galgenfrist 1984
Stalins øye 1985
Heksenes kors 1987
Kjempene faller 1987
Jesus står i porten 1988
Bellona - gudinna som ble vaktbikkje 1988
San Sebastian Blues 1989
Den mekaniske kvinnen 1990
De blå ulvene 1991
Det gyldne vakuum 1992
Etter orkanen 1993
Mordet på Aker Brygge 1995
Natt til mørke morgen 1997
Husk hjelm! 1998
Sorte mor 1999
Dronningen sover 2000

Elling-böckerna:
Utsikt til paradiset 1993
Fugledansen 1995
Brødre i blodet 1996
Elsk meg i morgen 1999

Övriga bokfakta:
"Fågeldansen. Romanen om Elling" kom ut inbunden i september 2003 och i pocket i april 2004 på Ordfront förlag. Boken heter i original "Fugledansen" och översättningen till svenska är gjord av Hans-Jacob Nilsson.

 


Karin Olsson : 04-07-04


 
> maila crew@bulldozer.nu