[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - I värsta fall, en överlevnadshandbok


I värsta fall - Joshua Piven och David Borgenicht

(Häftad, Egmont Richters, 2001, 160 s.)

Det här är en bok för dig som ägnar tid åt att fundera på vad du skall göra om du blir jagad av mördarbin, om en krypskytt tar sikte på dig, bästa tekniken för att hoppa från en hög byggnad ner i en container och hur man handskas med en ilsken tjur.
Eller så är det den perfekta läsningen för dig som aldrig insett hur mycket som kan gå på tok och alla knep du behöver kunna för att klara dig ur dessa livsfarliga situationer.

Bokomslag "I värsta fall"Det kommer väl inte direkt som en överraskning att den här överlevnads-handboken är skriven av två amerikaner?
Den pendlar mellan att vara en seriös punkt-för-punkt-instruktionsbok med tips från experter och en extremt vrickad och underhållande bok som talar till det nojigaste inom oss.
Jag vet inte om de pedagogiska listorna för hur man vinner en svärdsstrid eller slåss med en alligator (kompletta med hjälpsamma barnboks-liknande illustrationer) är seriöst menade, men jag fnittrar nästan hela tiden medan jag läser.
Då och då vänder jag mig till de personer som råkar befinna sig i närheten och säger besserwissrigt:
"Visste du att man absolut inte skall suga ut giftet ur ett ormbett" eller "om man blir attackerad av en haj skall man peta den i ögonen".
Det flesta i min omgivning vet inte alls såna här viktiga saker, det är skrämmande hur låg allmänbildning vi svenskar har på dessa områden...

Fler användbara saker man får reda på är hur man landar ett plan om piloten skulle dö eller bli medvetslös, hur man tar sig ur en sjunkande bil, hur man tar sig fram på taket på ett rusande tåg och hur man utför trakeotomi (gör hål på luftstrupen om en person inte kan andas).

Det här är helt enkelt den perfekta boken för den som innerst inne är en korsning mellan MacGyver & scout, eller kanske för den som verkligen inte är nåt av det.
Jag vet säkert att jag aldig kommer att hoppa från en motorcykel till en bil, att jag troligen aldrig kommer att träffa på en puma på min skogspromenad och jag förmodligen inte kommer att gå vilse i en öken.
Att veta hur man spjälar ett benbrott, bäst parerar knytnävslag eller beter sig om man ser en nedfallen kraftledning är säkert nyttigt även för en genomsnittlig storstadsbo utan äventyrliga hobbys.

Många saker är också skrivna för människor som antingen är helt autistiska eller helt i avsaknad av egen överlevnadsinstinkt.
Typ "om du får ett konstigt paket som tickar och där sladdar sticker ut så skall du kanske vara försiktig med det" och "att hoppa ur en bil i farten är någonting man bara gör i yttersta nödfall, till exempel om bromsarna slutar fungera samtidigt som bilen är på väg att köra utför ett stup".
Bäst är kanske alla användbara tips om hur man skall bete sig om man blir beskjuten - "ta dig från platsen" (jaså?) "ta skydd" (nähä!), "lägg dig platt på marken" (varför då, mina byxor kan bli lortiga?), "gå bort från fönstret" (men jag som hade sån fin utsikt…), "försök att ta dig runt ett hörn" (jag tror jag springer över gårdsplanen och runt husknuten hoppas ingen skjuter på mig under tiden bara…)

Jag rekommenderar varmt denna bok för en stunds underhållning (eller ångestskapande visioner om allt otäckt som kan hända) och även om det inte direkt är tips man har nytta av i vardagslivet finns det säkerligen små godbitar som faktiskt etsar sig fast och som man kanske nån gång kommer att ha nytta av. Fast helst vill man ju inte hamna i en situation där man behöver kunna dessa saker...

Bonus:
På webbsidan www.worstcasescenarios.com finns mer material.
Till exempel hur man skyddar sig från ebola och anthrax samt hur man skall bete sig när en tunnel kollapsar eller när man blir rånad.

Innehållsförteckning:
Saker man bara sett på film
Saker som kan gå fel
200 saker man borde haft med sig när man gick vilse
Djur som vill äta upp dig av ingen anledning alls
Människor som vill ta död på dig utan orsak
Saker som går sönder vid olämpliga tillfällen
Olyckor som förhoppningsvis sällan händer vanliga människor
Tips du kommer att glömma så fort du lägger ifrån dig boken


Om författarna:

Joshua Piven och David Borgenicht är båda journalister boende i Philadelphia, USA.
Denna bok var deras första samarbete och blev en stor försäljnings-succé så sedan dess har de spottat ur sig flera mer eller mindre seriösa "överlevnadshandböcker" med tips på hur man klarar sig ur knepiga situationer.

Andra böcker av författarna:
Detta var Pivens första bok, medan Borgenicht har skrivit flera barn- och faktaböcker förut bland annat:
Brer Rabbit 1995
The little book of stupid questions 1999
The jewish mother goose 2000

Tillsammans har de sen i Worst-case secenario-serien skrivit:
The Worst-Case Scenario Survival Handbook: Dating and Sex 2001
Worst Case Scenario Survival Handbook: Travel 2001
The Worst-Case Scenario Survival Handbook: Golf (kommer i juni 2002)

Övriga bokfakta:
"I värsta fall" gavs ut på Egmont Richters förlag i oktober 2001.
Översättningen till svenska är gjord av Reine Mårtensson.


Mia Gustavsson : 02-04-22


 
> maila crew@bulldozer.nu