[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Fallen


Fallen - Ian Rankin


(Inbunden, Forum, 2003, 454 s.)

Skotten Ian Rankin är en av de senaste deckarförfattarna som har slagit igenom i Sverige. "Fallen" är den femte boken i serien om John Rebus som har översatts till svenska.
Boken bjuder på en något ovanlig blandning av Internet-spel och mystiska kistor från 1800-talet, men det fungerar faktiskt ganska bra och är riktigt underhållande.

Bokomslag "Fallen"Philippa "Flip" Balfour är spårlöst försvunnen. John Rebus och hans kollegor på Edinburgh-polisen misstänker att hon dödats men inga spår finns.
Plötsligt hittas en kista med en trädocka i på familjen Balfours ägor och Rebus försöker hitta en koppling till några liknande kistor som finns på museum och förknippas med mord som begicks under 1800-talet.
I ett annat spår följer Rebus kvinnliga kollega Shioban Clarke en mailkorrespondens som Philippa haft med en spelledare på Internet. Hon börjar själv spela det spel med ordgåtor som Philippa spelade när hon försvann.

De två spåren kan tyckas väldigt olika och egentligen är det kanske lite långsökt att ha med båda intrigerna i en och samma bok. Det fungerar dock ganska bra. Boken byter snabbt mellan de olika ledtrådarna och man följer bra med i båda och båda känns spännande. Sen måste jag väl erkänna att jag är ganska svag för både gamla mystiska saker och ordgåtor, så jag får väl dubbel glädje av intrigen.

Boken är inte en traditionell brittisk deckare på det sättet att den inte utspelas i en liten by på landet och att det bara är en eller två poliser som arbetar med fallet. Här jobbar halva Edinburghs poliskår på fallet, eftersom den försvunna flickans pappa är högt uppsatt. Man lär därför känna flera av poliserna, i alla fall på ett ytligt plan. John Rebus är däremot något av en ensamvarg och det är honom man lär känna bäst.

Karaktären John Rebus är konstruerad av nästan varje klyscha man först tänker på när man tänker på manliga poliser i deckare. Han är medelålders, överviktig, dricker för mycket och har personliga problem. Detta stör dock aldrig särskilt mycket eftersom boken är så pass välskriven att det känns inte som om man läst om en likadan polis trots allt. Dessutom tycker han inte om opera utan flera gånger i boken hänvisas till olika rocklåtar, främst av Rolling Stones.
Bitvis känns låtreferenserna nästan som ett soundtrack till en film.

Boken är inget mästerverk och kommer inte att gå till historien som en viktig bok, men den är både välskriven och spännande och det är väl egentligen precis vad man kan kräva av en deckare. Trots att intrigen är ganska långsökt och inte helt trovärdig så dras man in i den och får många underhållande timmar i läsfåtöljen nu när det är kallt och rått ute.
Jag har inte läst någon av de andra böckerna av Ian Rankin, men "Fallen" får mig att vilja besöka John Rebus Edinburgh igen.

Innehållsförteckning:
Ovanliga poliser med vanliga problem
Pubar
Obducenter
Klurigheter
Makt
Om författaren


Om författaren:
Ian Rankin
Ian Rankin
© Foto: Ross Gillespie, Tricia Malley

Ian Rankin, född 1960, har förutom att skriva böcker bland annat spelat i ett punkband och varit musikjournalist. Hans första bok om John Rebus kom ut 1987. Rankin bor idag i Edinburgh och är hedersdoktor vid två universitet.

Andra böcker av författaren:
Svarta sinnen 1998
Den hängande trädgården 2000
Förlorade själar 2001
När mörkret faller 2002

Övriga bokfakta:
"Fallen" är den tolfte boken om John Rebus och den femte som givits ut på svenska. Efter "Fallen" har ytterligare två böcker om John Rebus givits ut i England. Han har dessutom skrivit några böcker med andra huvudpersoner.
"Fallen" kom ut på Forums förlag i september 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Hans Lindeberg.


Axel Roos : 04-01-05


 
> maila crew@bulldozer.nu