[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Festivalhandboken


Festivalhandboken - Gustav L Widerström och Oskar Elisson


(Pocket, eget förlag, 2003, 131 s.)

"Festivalhandboke"n heter en liten skrift författad av de bägge ivriga festivalbesökarna Gustav L Widerström och Oskar Elisson.
Det är en guide i fickformat, som tar upp ämnen som kan vara viktiga för en förstagångsbesökare eller en orolig förälder; planering, packning, tältning, droger och sex.

Bokomslag "Festivalhandboken" Herrarna Widerström och Elisson får räknas som veteraner då de när de skrev handboken redan besökt 19 festivaler av varierande storlek, och i skrivande stund så borde sommarens utbud ha placerat dem på andra sidan 20-strecket.
Eftersom jag själv minns min första festival och hur skönt det då var att ha mer erfarna kamrater att luta sig mot så kan jag inte annat än applådera författarnas insats. "Festivalhandboken" är ett klokt inköp för den som känner sig lite osäker. Särskilt praktiskt kan packningslistan i slutet av boken visa sig vara, eller för den sociale - sidorna som vikts för att skriva in namn och adress på festivalvänner.
Att Bulldozers egen Agnes Hulthén har fått bidra med sina sidor om tirangiaköket (finns även på Bulldozers festivalspecial) är ju ett tecken på redaktörernas goda smak.

Upplägget är pedagogiskt med kapitel om alla saker som är viktiga för en festivalbesökare som till exempel; festivalkultur, mat, dryck, hygien och ekonomi.
Priset på boken, som ligger under hundralappen, är också väldigt bra, liksom det lilla formatet som gör att man enkelt kan ha sin festivalhandbok med sig i bakfickan.

Vissa kapitel hade jag kunnat vara utan, det om diverse festivalbesökartyper är ett utmärkt exempel. Har vi inte sett små putslustiga stycken om vad som definierar en svartrockare, en synthare eller en skogsmulle tusen gånger förut? Kapitlet om olika festivaler i skandinavien känns lite för tunnt.
Det är bara fyra festivaler (Roskilde, Hultsfred, Arvika och Emmaboda) som får något utrymme att tala om och sedan har man hängt på ett par rader om Sweden Rock Festival. Jag hade gärna sett utförligare listning av festivaler. Kanske fler av de danska, gärna förslag på norska och finska festivaler.
Eller varför inte lite info om de riktigt utrikiska festivalerna som tyska Rock Am Ring eller engelska Reading Festival.

Parlören som medföljer skulle dessutom gärna fått ha med samma ord på de olika språken, som det nu är så kan jag säga att jag är bakfull på norska, finska och engelska men inte på danska. Den danska parlören är å andra sidan den enda som innehåller orden för "snaps", "vatten" och "ölback".
Ord för "T-sprit" saknas i samtliga ordlistor, trots att författarna i ett tidigare kapitel konstaterat att det sällan eller aldrig går att försöka köpa eldningsmedel under just det namnet i främmande land.
Personligen minns jag med fasa den onda häxdekokt danskjävlarna sålde oss att elda tirangian med, det brann som djävulen självt och sotade ner allt det kom i kontakt med med ett becksvart fett lager av koncentrerat lidande för den som åkte på disktjänst.

Hur som helst, större delen av Festivalhandboken är oumbärlig läsning och då priset är bara en bråkdel av vad du kommer lägga på festivalbiljett, öl och langos så ser jag ingen orsak till att vara utan den.

Innehållsförteckning:
Festivalminnen
Användbara tips
Världens bästa sprtiköksguide


Om författarna:
Gustav L Widerström och Oskar Elisson är två hängivna festivalbesökare som kände att en festivalhandbok kanske vore något för alla de stackars gröngölingar som åker på väg mot sin första festival och glömmer packa regnstället.


Harald Åberg : 03-08-20


© Webbtidningen Bulldozer
> maila crew@bulldozer.nu