[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Den filosofiska katten


Den filosofiska katten - Kwong Kuen Shan


(Inbunden, Svenska förlaget, 2003, 89 s.)

Den filosofiska katten är en söt liten presentbok till kattälskare, gärna sådana som är svaga för kinesisk visdom också.
Varje uppslag har en bild där en eller flera katter är avbildade på ena sidan och ett kinesiskt "ordspråk"/citat finns på motsatta sidan. Text och bild är avpassade för varandra och är på det hela taget lyckat.

Bokomslag "Den filosofiska katten"Kwon Kuen Shan är utbildad inom kinesisk kalligrafi och undervisar i kinesisk måleri, men målar också på egen hand. Hon och hennes man delar sitt hem med några katter och de och andra har varit hennes modeller i teckningarna.

Katteckningarna är fullkomligt bedårande och de redan frälsta smälter givetvis men förhoppningsvis så kan även kattskeptiska människor uppskatta Kwon Kuen Shans teckningar. Hon har lyckats fånga "ögonblicksbilder" av katter i olika situationer, allt från posen att sträcka ut sig till ett långt snöre till att ligga stillsamt och betrakta betraktaren.

När man tittar på bilderna kan man lätt föreställa sig kattens vidare rörelser, när den tröttnat på poserandet och går vidare utan en blick på människan bredvid. Bilderna visar den självständiga, nyfikna men också den kelsjuka katten.
Jag skulle mycket gärna kunna tänka mig några av bilderna uppförstorade på min vägg för ohämmad beundran av det som nog får betraktas som mitt favoritdjur.

Innehållsförteckning:
Katter
Katter
Katter
Katter
Kinesisk visdom


Om författaren:
Kwong Kuen Shan är konstnär, uppvuxen i Hongkong men numera bosatt på gränsen mellan England och Wales. Hon är konstnär och har tidigare gett ut boken Katten och Tao.

Andra böcker av författaren:
Katten och Tao 2002

Övriga bokfakta:
"Den filosofiska katten" kom ut på Svenska Förlaget i oktober 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Hans Granqvist.

 


Carin Thärnström : 04-07-11


 
> maila crew@bulldozer.nu