[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Öringsfiske och Gäddfiske


Öringsfiske - Göran Cederberg

Gäddfiske - Göran Cederberg

(Inbunden, ICAFörlaget, 2000, 96 s.)
(Inbunden, ICAFörlaget, 1999, 88 s.)

Jag har i min hand två fiskehandböcker av Göran Cederberg.
Jag kallar dem handböcker eftersom det här inte i mina ögon är några dregelböcker för erfarna öring- och gäddfiskare.
Som handböcker för nybörjaren fungerar de dock utmärkt.

Bokomslag "Öringsfiske" Bokomslag "Öringsfiske"

I både "Öringfiske" och "Gäddfiske" finns gott om matnyttigt för nybörjaren. Här finns kuriosa runt fisken, dess historia och hur man enligt författaren bäst fångar den. Båda böckerna är uppbyggda på samma sätt och inleds med att du ges en känsla för miljön där fisken befinner sig. Där efter tas utrustning, fiskens byte och jaktstrategier, beten, fiskemetoder och krokning, fajt och landning upp.
Båda böckerna innerhåller dessutom recept, vilket jag tycker är toppen.

Det som gör böckerna till bra nybörjarböcker är att de tar upp olika sätt att fiska. Vill du fånga öring, så kan du välja att spinnfiska, flugfiska, trolla och pimpla...ja, till och med meta, beroende på vilken miljö du befinner dig i och vad du tycker är roligast. Även om jag tycker att det framgår att författaren föredrar flugfiske, så gås alla olika sätt att fiska igenom.
Man får också en liten överblick på olika flugor, drag och beten.

Illustrationerna i böckerna (gjorda av Thommy Gustavsson) är enkla, men lättbegripliga. De förklarar sådant som kan vara svårt att beskriva i text, omöjligt att visa med foto, men som blir förståligt med illustrationer. Till exempel var en öring står någonstans längs en ström sträcka eller var du hittar gäddorna i sjön under olika årstider.

Bilderna i böckerna är tagna av författaren själv och funkar i sammanhanget. Men, och här kommer ett av de men som gör de här böckerna till nybörjarliteratur, bilderna är inte dregelbilder. Det är inte sådana bilder som får dig att vilja ta på dig vadarna direkt och kliva rakt in i bilden.
Vill Göran Cederberg göra en bok som vänder sig till de riktiga entusiasterna så måste han satsa mer på bilderna eller välja vilken del av bild och text som han vill göra själv. En sådan bok, och här kommer men nummer två, skulle också vinna på en mer vågad layout med ett mer enhetligt bildtänk.
Ett annat sätt att bli av med nybörjarbokstämpeln är att våga inrikta sig hårdare på ett sätt att fiska. Till exempel kan de flesta som flugfiskar bara tänka sig att just flugfiska, för dem finns inte spinnfiske och vice versa. Kanske anses marknaden för en sådan bok liten i Sverige, men jag tror att det hade funkat bra.
Vi är dock alla barn i början och då fungerar de här två böckerna utmärkt som inspirationskällor och uppslagningsverk.

Innehållsförteckning:
Öringar och gäddor
Fiskemiljöer
Handfasta råd
Förslag till fiskmeny…flugor, larver eller småfisk.
Recept för tillagning av din fångst


Om författaren:
Göran Cederberg är skribent och fotograf och skriver i både svensk och utländsk sportfiskepress. Han har varit redaktör för flera sportfiskeböcker samt chefredaktör för sportfiskemagazinet Esox.

Andra böcker av författaren:
Stora boken om sportfiske 2001
Fiske med Wobbler, sked-drag, spinnare 2003

Övriga bokfakta:
"Öringsfiske" kom ut på ICAFörlaget i september 2000 och "Gäddfiske" i augusti 1999.



Recept ur böckerna

BRÄSERAD GÄDDA
(4 portioner)

Ingredienser:
1-1,5 kg hel gädda
2 tsk salt
100 gram bacon
3 skivade morötter
2 skivade lökar
3 msk finhackade persilja
1 lagerblad
5 vitpeppar korn
3 msk smör
1 msk citronsaft
2 dl vatten

Gör så här:
* Rensa, fjälla och skölj gäddan och gnid in den med salt, samt skär några korta skåror över ryggen.
* Lägg gäddan i en smord, ugnssäker form och täck med baconskivor.
* Lägg grönsaker runt fisken och strö persiljan och kryddorna över.
* Lägg några klickar smör över grönsakerna.
* Blanda citronsaften och vattnet och häll det i formen.
* Ställ in formen i ugnen (225 grader) i ca 30 minuter. Ös grönsaker och fisk ett par gånger under tiden.

Servera gäddan med potatis och färska grönsaker.

GRAVAD ÖRING (passar bra på julbordet)

Ingredienser:
2 kg hel öring eller en bit grov öring
5-10 enbär (kan uteslutas)
5 msk socker
4 msk salt
2 tsk grovmalen vitpeppar
1 knippa färsk dill
1 dl vin

Gör så här:
* Ta fram fisken ur frysen och tina den (fisk som skall gravas skall alltid djupfrysas minst en vecka för att eventuella parasiter skall dö).
* Rensa eventuellt öringen och skär bort huvud. Skär den i filéer och ta bort ryggbenet, men behåll skinnet.
* Krossa enbären grovt och blanda dem med socker, salt och peppar. Gnid in alla sidor noga med blandningen. Strö eventuellt överbliven blandning på köttsidorna.
* Fördela dillen på den ena filéns köttsida och lägg på den andra filén så att köttsidorna ligger mot varandra. Lägg öringen i en plastpåse och lägg den i kylskåpet 2 dygn. Vänd på påsen minst 2 gånger per dag.
* Skrapa av dillen och skär öringen i tunna skivor och servera dem kalla tillsammans med bröd, lökringar, hovmästarsås och citronklyftor. Eller skär tjockare skivor, som steks hastigt i en het panna och serveras varma med kokt potatis och en god sås till exempel gravlaxsås.

Av egen erfarenhet kan jag säga att det går lika utmärkt att grava en fisk runt kilot också. Då behöver den bara ligga i kylskåpet i ett dygn.

 


Lotta Lundblad : 03-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu