[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Fundamentalisternas kamp


Fundamentalisternas kamp - Tariq Ali


(Inbunden, Ordfront, 2003, 350 s.)

Jag har ingen aning om vem Tariq Ali är.
Men av boken "Fundamentalisternas kamp" att döma är grabben riktigt rabiat. Jag sticker inte under stol med att jag gillar mina politiska floskler förklädda. Om jag ska övertygas om något vill jag ha argumenten inlindade i ett desinfekterat plastskynke av åtminstone låtsad opartiskhet.

Omslag "Fundamentalisternas kamp"
Tariq Ali ger inget av detta.
Han sticker inte under stol med att USA är den store fienden.
OK, jag kan köpa det.
USA-imperialism låter gångbart.
Men jag har svårt att tro hans påstående om att Irakkriget är de amerikanska republikanernas medel för att underlätta skapandet av Stor-Israel eftersom Bibeln ger judarna rätt till Palestina.
Jag har lika svårt att svälja beskrivningen av Kuba som enda U-land (förlåt, "land från andra sfären") som inte styrs av en elit, Jordanien som israeliskt protektorat och en värld (utanför USA givetvis) som mer eller mindre enhälligt firar 9/11.
Och detta bara presenterat som fakta på de första 40 sidorna av boken.

Det är intressant att se hur Tariq Ali använder ord.
Sovjetunionen "utvidgar sin intressesfär" medan andra områden "tillhör den engelsk-amerikanska imperialismens ansvarsområde".

Jag är ingen fanatisk USA-supporter. Som alla andra länder gör de bra och dåliga saker. Men jag ser rött när ett så ensidigt material presenteras och i så ensidiga ordalag. Jag började läsa med förhoppningen om att lära mig något nytt om fundamentalism eller terrorismens bakgrund, men det enda jag lärt mig på de sidor jag läst var att någon gång i början av förra seklet var muslimska kvinnor tvungna att åtföljas av en minst 12-årig man på sin pilgrimsfärd.

Det är möjligt att Tariq Ali någonstans bevisar sina påståenden och att "Fundamentalisternas kamp" innehåller mycket tänkvärd information.
Men om så är fallet kommer i varje fall jag att aldrig få reda på det, för jag klarar inte av att ta mig igenom propagandaslöjorna i denna, bokstavliga och bildliga, tegelsten.

Innehållsförteckning (partiellt):
Polemik
Floskler
Predikan


Om författaren:
Tariq Ali
Tariq Ali
© Foto: Suki Dhanda

Tariq Ali är föddes 1943 i Lahore i Pakistan. Protester mot diktaturen i hemlandet tvingade honom i landsflykt på 1960-talet. Han är numer bosatt i London och är verksam som författare, filmare och redaktör på New Left Review. Han har skrivit ett stort antal böcker med historisk och politisk inriktning, samt romaner och filmmanus.

Några andra böcker av författaren:
Pakistan - Militärvälde eller folkmakt 1971
Nehrus och Gandhis 1988
Shadows of the Pomegranate Tree 1996
Fear of Mirrors 1998
The Book of Saladin 1999
The Stone Woman 2000
Bush in Babylon 2003


Övriga bokfakta:
"Fundamentaltisternas kamp" kom ut på Ordfronts förlag i september 2003. Boken heter i original "The clash of fundamentalisms" och översättningen till svenska är gjord av Gunnar Sandin.

 


Filip Wiltgren: 04-04-19


 
> maila crew@bulldozer.nu