[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Snälla flickor


Snälla flickor - Sparkle Hayter

(Pocket, Ordfronts förlag, 2001, 321 s.)

Robin Hudson, den rödhåriga och tuffa TV-journalisten, är tillbaka.
Den här gången är hennes tillvaro komplicerad av att till och med hennes usla jobb som slaskreporter på sensationsprogrammet "Special report" är hotat.
Trots sin inneboende avsky för sitt jobb och sin chef försöker hon lägga band på sig för att inte bli degraderad ytterligare.
Presentatör i TV-shop är vad hon fruktar kan bli nästa steg för henne om hon inte håller sig i skinnet.

Bokomslag "Snälla flickor"När hennes gynekolog dessutom hittas mördad med handbojor på och ett visitkort till en S/M-klubb i närheten tycker hennes chef att det är ett utmärkt uppslag till ett snaskreportage.
Robin själv är mer intresserad av att leka kriminalreporter och försöka lösa mordet på egen hand.
När män i hennes omgiving blir utsatta för mordförsök på löpande band börjar hon fundera på om det är hennes sadomasochistiske beundrare som gått från ord till handling eller om det kanske är hennes ex-pojkvän som visar missriktad svartsjuka.
Samtidigt är hennes värsta mardröm i stan, hennes fanatiskt religiösa faster Maureen, som är övetygad om att New York är syndens näste och Robin fast i porrträsket.

"Faster Maureens redan tända religiösa låga hade fått ytterligare glöd när hon blev distriktsförsäljare åt Paul Mangecet Incorporateds bantningsprodukter: proteindrinkar, vitamintillskott, bönböcker och en motionsvideo som såldes under namnet 'Gå ner i vikt med Jesus'.
Den titeln målade upp alla möjliga hädiska syner inom mig. Jesus i gympingtrikåer i en video där han gör benlyft och situps.
Jag hade fått uppfattningen att Jesus älskade en även om man var överviktig, och att han inte hade velat att hans namn användes för att kränga tvivelaktiga bantingsprodukter till ett värde av 16,6 miljoner dollar om året.
Men faster Mo hade blivit smått förmögen genom 'Gå ner i vikt med Jesus' och det hade bekräftat hennes tidigare starka tro att Gud stod på hennes sida.
Vem kunde argumentera mot profit?"

Denna andra bok i serien om Robin känns inte riktigt lika vass som den första, även om det är roligt att åter igen stifta bekantskap med denna anti-hjältinna med svåra privata och yrkesmässiga problem.
Precis som i "Hårda Bullar" känns själva deckarhistorien tämligen ointressant i jämförelse med Robins liv och bokens karaktärer.
Kanske är det därför som man inte bryr sig så mycket om att brottets upplösning är både långsökt och lite fånig.
Den halvtramsiga och otroligt ironiska stilen funkar dock för att få läsaren på gott humör.

Innehållsförteckning:
Psykotisk faster
Porrklubbar
Anti-hjältinnan Robin
Egensinnigt husdjur, modell katt
Fanatisk beundrare
Mord


Sparkle Hayter
Sparkle Hayter
© Foto: Michael Crotto

Om författaren:
Sparkle Hayter, ett namn som faktiskt inte är en pseudonym, är en drygt 40-årig kanadensisk författarinna med ett förflutet som stå-uppare och CNN-reporter.

Andra böcker av författaren:
Detta är den andra boken i en serie deckare med Robin Hudson i huvudrollen och en av två som hittills finns utgiven på svenska.
Tidigare på svenska:
Hårda bullar 1999
På engelska också:
Revenge of the Cootie Girls 1997
The last manly man 1998
The Chelsea Girl Murders 2000

Övriga bokfakta:
"Snälla flickor" gavs ut i inbunden version i maj 2000 på Ordfront.
I pocket kom den i mars 2001.
Översättningen till svenska är gjord av Claes Carlsson.


Mia Gustavsson : 01-06-18

 


 
> maila crew@bulldozer.nu