[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Förbjuden mark


Förbjuden mark - Lesley Horton

(Inbunden, Minotaur, 2005, 424 s.)

Deckarförfattarinnan Lesley Horton fortsätter i sin andra bok att skildra de konflikter som uppstår när människor från olika kulturer skall samarbeta mot ett gemensamt mål.
I förra boken introducerade hon de två poliserna
John Handford och Khalid Ali. Den ene engelsman och den andre av asiatiskt ursprung.
Trots olikheter uppstod vänskap mellan de båda kollegorna.
I "Förbjuden mark" bygger
Horton vidare på temat.
De två polismännen jobbar från helt olika synvinklar med nya brott, men i slutändan så leder allt mot samma håll, både deras jobb och de olika brotten.

Bokomslag "Förbjuden mark"En ung pojke tar livet av sig, och föräldrarna och omgivningen står frågande inför det som skett. "Han som var så lovande och hade så många planer, varför?"
Samtidigt så misshandlas unga flickor till döds. Flickor i nedre tonåren som rymt hemifrån och misstänks vara prostituerade. Men någon barnprostitution finns inte i staden Bradford hävdar de styrande bestämt, så alltså kan inte flickorna vara prostituerade.

Det förmodade självmordet visar sig ha saker gemensamt med morden på de unga prostituerade flickorna, så också offren. Det blir på många sätt en mardrömsliknande tid för kriminalinspektör John Handford och hans assistent Khalid Ali när de på var sitt håll och ur olika synvinklar ger sig i kast med Bradfords mörkare sidor.

Författarinnan Lesley Horton ger sig återigen in på minerad mark när hon skriver om rasmotsättningar, sociala spänningar och samarbetsproblem både i ett större och mindre perspektiv. Såväl på samhällsnivå som mellan de båda kollegorna.
John Handford och Khalid Ali tampas med sina egna och andras fördomar och dessutom provas deras lojalitet hårt, både som poliser och i privatlivet. Spåren efter flickmördaren leder John Handford in på det delikata uppdraget att undersöka huruvida hans överordnade är delaktiga eller kanske skyldiga till brottet. Khalid Ali upptäcker att en av familjens bästa vänner misstänks för att vara hallick, ett i hans ögon helt orimligt påstående, och väljer att agera som vän och muslim istället för polis när han börjar titta närmare på anklagelserna.

Vi får också följa en av flickorna som "inte finns" och hur hon sakta leds in allt djupare prostitution av den man som ger henne den kärlek hon inte fått från sina föräldrar, eller ger henne det som hon tar för kärlek. Hon möter också ytterligare en man som är snäll, omtänksam och förstående och som gör henne trygg. En illusion ska det visa sig, för det är den mannen som polisen gör sitt bästa att lokalisera. Mördaren.

Det är många lösa trådar att knyta ihop för de två polismännen och inte blir det lättare när ytterligare en flicka hittas mördad. Denna gång en familjeflicka utan anknytning till prostitutionshärvan.
Handford och Ali försöker lita på varandra, men går samtidigt sina egna vägar och låter sig inte fogas in i den polisiära hierarkin utan protester.

Horton har skrivit en samtidsskildring och beskriver en obehaglig verklighet där unga flickor, nästan barn, skolas in i prostitution och utnyttjas av vuxna. Inget nytt ämne, men ett som man ständigt måste påminnas om och där samhället måste gripa in istället för att blunda för fakta.
Rasmotsättningar är ett annat ämne som är känsligt att skriva om och jag tycker att Horton balanserar linan alldeles utmärkt när hon använder sig av rasister från båda lägren i sin framställning. Hon väjer inte heller för att beskriva hur rasism kan bli ett medel för omvänd påtryckning.
En kriminalroman är ett tacksamt forum för att kunna skildra ett samhälle på alla dess nivåer. Horton utnyttjar det när hon beskriver det brittiska samhällets komplexa segregation.

"Förbjuden mark" är en deckare av högsta kvalitet.

Innehållsförteckning:
Fördomar
Rasism
Hemligheter
Raseri
Förödmjukelse
Ödmjukhet
Ömhet


Om författaren:
Lesley Horton
Lesley Horton
© Foto: Minotaur

Lesley Horton är utbildad lärare med inriktning på barn med speciella behov. Under många år arbetade hon i en skola där majoriteten av eleverna hade muslimskt ursprung och det var då hennes starka intresse för invandrarfrågor väcktes.
Hon har tidigare skrivit kriminalromanen "En härva av skuld".

Andra böcker av författaren:
En härva av skuld 2004

Övriga bokfakta:
"Förbjuden mark" kom ut på Minotaur i mars 2005. Originaltiteln är "On Dangerous Ground" och översättningen till svenska är gjord av Dorothee Sporrong.


Carin Thärnström: 05-06-13


 
> maila crew@bulldozer.nu