[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Förföriskt gott


Förföriskt gott - Kristina Eriksson

14 menyer för två


(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2007, 120 s.)

Vad kan vara mer passande så här i Alla hjärtans dag-tider än att införskaffa eller ge bort en menykokbok med recept för två?
Kristina Erikssons "Förföriskt gott" bjuder på fjorton olika menyer för middagar på tu man hand.

Bokomslag "Förföriskt gott"Jag gillar omslaget till boken, mjuk rosa bakgrund till mörkare rosor som fyller både fram och baksida.

Menyerna som finns i boken har recept som spänner över ett stort antal matkulturer, från sydeuropeiskt (Italien och Frankrike) till en gnutta svenskt (Norrland givetvis), lite asiatiskt och ett stänk av sydamerikanskt.

Recepten är av blandad svårighetsgrad med allt från recept på vildand till smörstekt gös, men generellt sett så är det ganska okomplicerade recept utan alltför lång ingredienslista.

Givetvis skriver författaren att man inte är låst vid dessa receptkombinationer utan att man kan blanda som man själv vill eftersom menyerna är tänkta som inspiration.
Fast varför göra boken som en menybok i såfall?
Det måste ju ändå ligga en tanke bakom varje kombination? Att rätter passar ihop, både smak-, konsistens- och färgmässigt?

Kanske inte en kokbok som är nödvändig, utan mer som en rolig grej eller en kul present. Kanske något för utflyttande barn att ge sina föräldrar när de återtar tvåsamheten?

Innehållsförteckning:
Skilda världsdelar
Fruktiga desserter
Fantasifulla menytitlar


Om författaren:
Texterna är skrivna av Kristina Eriksson som är matskribent på Aftonbladet och matkreatör för sajten viktklubb.se. Våren 2006 utkom hennes kokbok "Syndigt gott".

Bilderna är tagna av Anna Clarén, som är frilansfotograf med inriktning på mat och trädgård. År 2006 vann hon Sveriges fotografers förbunds pris för bästa fotobok.

Övriga bokfakta:
"Förförsikt gott " kom ut på Albert Bonniers förlag i januari 2007.


Recept ur boken

HALLOIMI MED KAPRISVINÄGRETT
Från menyn "Oriental evening" kommer denna förrätt

Ingredienser:
100 gram halloumi
olja att steka i

Kaprisvinägrett:
1 stor tomat
1 msk olivolja
1 tsk fransk senap
2 msk kapris
2 msk finhackad dill
1 tsk socker
salt
1 liten nypa kanel

Gör så här:
* Börja med vinägretten. Skär tomaten i ganska stora bitar. Blanda lite av olivoljan med senapen i en skål. Tillsätt resten av oljan, tomat, kapris, dill, socker, salt och kanel.
* Skär halloumin i tunna skivor och stek dem i oljan i en stekpanna.
* Servera halloumin varm med kaprisvinägretten. Garnera med kapris.


Carin Thärnström: 07-02-11


 
> maila crew@bulldozer.nu