[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Förnimmelse av död


Förnimmelse av död - Louise Andersson

(Inbunden, Minotaur, 2005, 447 s.)

Dysfunktionella familjer finns det gott om, men det är väl kanske inte helt vanligt att två kvinnliga deckarförfattare båda skriver om just sådana från Glasgow. Louise Anderson debuterar här med romanen "Förnimmelse av död" medan hennes kollega Denise Mina redan har hunnit med att få fyra deckare på samma tema utgivna på svenska.

Bokomslag "Förnimmelse av död"Erin Paterson är en mycket tuff och självsäker yrkeskvinna, advokat i familjefirman i Glasgow.
Hon är också synnerligen osympatisk och det tar lång tid för mig att förlika mig med hennes attityd. När man så småningom förstår att Erin är rustad för strid mot omvärlden, familjen och sig själv, hela tiden, så ökar förståelsen för hennes beteende.

Av en slump upptäcker hon att pojkvännen är otrogen med husets kvinnliga fastighetsskötare och det blir upptakten för en gräslig period i Erins liv där både privatlivet och yrkeskarriären skjuts helt och hållet i sank.

Hennes yrkesheder utsätts för stora prövningar och hennes kollegor gör sitt bästa för att hålla avstånd till Erin, samtidigt som hon schavotteras i skvallerpressen. Från familjen får hon heller inte mycket stöd.
Hennes far har fått en stroke och är till Erins stora sorg knappt kontaktbar, medan hennes mamma är en oförskämd överklasskvinna. I den övriga familjen så ömmar Erin mest för den, av sin mor och resten av familjen bortglömda, fyraårige systersonen.

Av en slump så blir också Erin inblandad i en serie mycket groteska kvinnomord, där mördaren sägs vara hennes numera döde bror. Eller om han kanske inte ens är död? Polisen anser att lösningen till morden finns begraven i Erins minnen, minnen som hon gjort det mesta för att förtränga.

Det är inte mycket i den här boken som visar upp den rätta sidan från början. Som läsare är det lätt att få känning av förföljelsemani och man kan inte heller låta bli att bli engagerad i Erins alla problem och jakten på mördaren eller mördarna. Man sympatiserar till slut med henne och gläds när hennes granne visar sig vara betydligt mer förstående än vad Erin från början har upplevt.

Men det var länge sen jag läste ett sådan obehagligt slut på en historia som i denna bok. Då är det ändå bara läsarens egen tankeförmåga och fantasi som Lousie Anderson sätter fart på, med hjälp av mycket diskreta antydningar.

Det här är ingen bok som man läser en mörk höstkväll utan att ha låst om sig ordentligt först.

Innehållsförteckning:
Aggressiva fd pojkvänner
Illojala kollegor
Förträngda barndomsminnen
Pengars frihet och makt


Om författaren:
Louise Anderson
Louise Anderson
© Foto: Minotaur

Louise Anderson föddes 1966 i Glasgow.
Hon studerade film och drama i hemstaden innan hon flyttade till USA där hon arbetade med marknadsföring. Numera har hon återvänt till Skottland och lever där med make och två barn.

Andra böcker av författaren:
"Förnimmelse av död" är Louise Andersons debutroman.

Övriga bokfakta:
"Förnimmelse av död" kom ut på Minotaur i augusti 2005. Originaltiteln är "Perception of Death" och översättningen till svenska är gjord av Helena Sjöstrand och Gösta Svenn.


Carin Thärnström: 06-02-04


 
> maila crew@bulldozer.nu