[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

McEwan-surfa:
> Ian McEwans hemsida

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Försoningen


Försoningen - Ian McEwan


(Inbunden, Ordfront, 2003, 425 s.)

Året är 1935 och ute på den engelska landsbygden är familjen Tallis samlad för att ha en bjudning.
Sommarhettan får gästerna att bli dåsiga, och man kan som läsare nästan uppleva skillnaden mellan svalkan inne i huset och kvalmigheten ute i trädgården. McEwans sätt att skriva - ett tidsperspektiv som är så långtsamt, så långsamt - förstärker onekligen upplevelsen av en het, kvalmig sommardag som nästan står alldeles stilla.
Föga anar personerna i boken att denna dag kommer att föra med sig en avgörande förändring i samtligas liv.


Omslag "Försoningenk"Romanens centrala gestalt är Briony Tallis, familjens sladdbarn. Hon är en fantasifull, ganska egocentrisk 13-åring med författarambitioner. Hon skriver på en pjäs som hon vill spela upp tillsammans med sina tre kusiner, när hennes älskade och avgudade storebror Leon kommer hem.
Hennes storasyster går omkring som i ett vakum efter att ha studerat i Cambridge i tre år men utan att veta vad hon ska göra med sitt liv. Inte för att hon förväntas göra något av sitt liv, att finna en lämplig man att gifta sig med räcker gott och väl, men hon själv tycks neddragen i en tomhet så stor att den sväljer livet självt. Detsamma tycks gälla modern som är sjuk och självömkande. Hon gömmer sig för livet, medan hennes make ständigt är frånvarande från hemmet - alltid med övertidsarbete som undanflykt.

Det är Brionys fantasi som, allt eftersom dagen långsamt övergår i kväll, sätter den skenbara borgerliga idyllen i gungning och leder till anklagelser med avgörande konsekvenser för både henne själv, systern och faderns skyddsling Robbie - städerskans son och syskonen Tallis barndomskamrat.

Nog avslöjat om historien!
Hur väl har författaren gjort sitt jobb? Till en början var jag inte särskilt imponerad, fick känslan av att jag läste en så kallad flickbok med ganska banal handling. Allteftersom jag läste vidare grep dock historien tag i mig.
McEwan serverar oss ett moraliskt dilemma betraktat ur flera olika perspektiv och med många bottnar. Noggrant beskrivs omgivningar och personer, så noggrant att bilderna blir tydliga och känslorna vibrerar i luften omkring en.
Jag tror bestämt att jag får ta och läsa ytterligare ett par böcker av Ian McEwan!

Innehållsförteckning:
Anklagelser
Skuld
Våldtäkt
Undertryckta känslor


Om författaren:
Ian McEwan
Ian McEwan
© Foto: Kim Furrokh

Ian McEwan är född 1948 i Storbritannien och är en av landets mest kända författare. Han har tilldelats flera priser för sina böcker, bland annat Bookerpriset, W H Smiths litteraturpris, National Book Critics Circle Fiction Award och Deutscher Bücherpreis. Romanen "Försoningen" har också filmatiserats.

Andra böcker av författaren:
Sommarens sista dag och andra berättelser 1980
Främlingars tröst 1981
Tiden och barnet 1988
Oskulden 1990
Svarta hundar 1993
Dagdrömmen 1996
Kärlekens raseri 2000
Amsterdam 2001
Cementträdgården 2002

Övriga bokfakta:
"Försoningen" kom ut på Ordfronts förlag i juni 2003 och i pocketversion i januari 2004. Översättningen till svenska är gjord av Maria Ekman.

 


Grethe Österberg : 04-03-28


 
> maila crew@bulldozer.nu