[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Höga förväntningar


Höga förväntningar - Jennifer Belle

(Inbunden, Forum, 2003, 319 s)

Huvudpersonen i Jennifer Belles bok "Höga förväntingar" heter Liv Kellerman och har i början av boken precis lämnat sin man och det bekväma överklasslivet i en elegant våning på Fifth Avenue i New York.
Hon sörjer mer över att behöva lämna våningen än att hennes femåriga äktenskap gått i kras.

Omslag "Höga förväntingar"Hennes nya lägenhet är ruffig och ligger på femte våningen. Ugnen fungerar inte och kylskåpet är utan kyla, så Liv börjar använda det som klädskåp istället.
Livs tidigare liv har varit behagligt, bekvämt och innehållit gott om pengar.
Hennes far är en välkänd designer som sett till att dottern haft det bra rent materiellt och hennes make har haft råd med en lyxhustru som ägnat månader åt att välja ut detaljer i köksinredningen och köpt kakel i Provence till badrummet.

Liv är som nybliven singel sugen på att klara sig själv och att börja arbeta.
Detta vid den mogna åldern av 26.
Hon konstaterar att hon i alla fall kan läsa och hittar ett jobb just som läsare åt en blind domare. En märklig relation skapas mellan dem och Liv anstränger sig för att göra ett bra jobb samtidigt som hon inte bryr sig det minsta om att rätta, justera eller hjälpa den blinde mannen.
Hon är både arrogant och ointresserad, samtidigt som hon har ett behov av att bli behövd och få hjälpa sin omgivning.
Jobbet som läsare blir dock inte långvarig utan hon utbildar sig till fastighetsmäklare. Hon påbörjar sin karriär inom yrket på en sjabbig fastighetsmäklarfirma som drivs av en lesbisk kvinna som blir förälskad i, och på gränsen till besatt av, Liv.

Hela boken är en märklig historia om en ung tjej, ensam utan socialt nätverk, och hennes smått bisarra besatthet till sin lägenhet och av lägenheter överhuvudtaget. Den skulle kunna vara tragisk om det inte var för det faktum att huvudpersonen trots allt utvecklas och att slutraderna andas tillfredsställelse.

Liv tar sig igenom boken utan att engagera vare sig själv eller läsaren nämnvärt.
De första hundratrettio sidorna fick jag ihärdigt kämpa mig igenom, men efter det så gick det lyckligtvis lättare. Men både Liv och jag var lättade när det hela var över.

Inte ens när Liv Kellerman sätter en pistol (som hon hittat på en toalett) mot huvudet på den man hon haft ett förhållande med hettar det till.
Min puls drivs inte upp av spänningsmomentet. Jag tvivlar bara på att hon kommer att våga skjuta...

Det finns i boken en del märkliga referenser till Livs barndom på lyxhotell, alltid långt från föräldrarnas sovrum.
I första kapitlet så omnämns modern som ett skräckexempel på kvinna; någon som alltid vänder andra kinden till när maken är otrogen och står ut i ett äktenskap som väl mer är att betrakta som en ekonomisk förening.
Därefter så är det återkommande referenser till fadern och hans betydelse för Liv.
Hon är den lilla flickan/dottern som hela tiden söker uppskattning och kärlek, men ständigt är avundsjuk på sin omgiving (till och med på den kalkon som äts till Thanksgiving eftersom alla tyckte den var fin och god och att den genom att dö gjorde en hel familj lycklig...).
Det förhållandet som hon inleder med en gift man känns också det ganska oengagerat från Livs sida och hennes tankar om förälskelsen är ljumma.
Det är inte några "Höga förväntningar" i hennes liv, snarare en brist på dem.

Om Jennifer Belle velat ironisera över tillvaron i storstan så har skärpan inte varit tillräckligt väl inställd, inte heller har udden varit välvässad.
Det glimtar till lite då och då, men är knappast tillräckligt för att täcka upp över trehundra sidor. Boken saknar inte poänger och Livs tunga är stundtals underbart giftig, men det räcker tyvärr inte för att hålla boken över ytan.


Innehållsförteckning:
Judisk New York-tjej
Referenser till psykiatriker
Gevalia-associationer
Lägenhetsbeskrivningar
Avbitet, men ihopsytt, öra
Drömmar om Woody Allen


Om författaren:
Jennifer Belle
Jennifer Belle
© Tess Steinkolk

Jennifer Belle debuterade 1996 med "Going Down" och har därefter skrivit en del essäer och noveller. "Höga förväntningar" är hennes andra roman och den första att bli översatt till svenska.
Hon bor i New York och har onekligen utseendemässiga likheter med huvudpersonen i den sistnämda boken, Liv Kellerman.

Andra böcker av författaren:

Going down 1996

Övriga bokfakta:
"Höga förväntningar" gavs ut på Forum i januari 2003
Översättningen till svenska är gjord av Ola Klingberg.

 

 


Carin Thärnström : 03-01-30


 
> maila crew@bulldozer.nu