[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Du är ingen främling här


Du är ingen främling här - Adam Haslett

(Inbunden, Forum, 2003, 247 s.)

En manodepressiv man är okänslig för andras smärta, ett självmord tvingar in ett syskonpar i ett syrefattigt förhållande, en mor är rädd för sitt eget barn.
Texterna i "Du är ingen främling här" behandlar svåra ämnen. Ändå glimrar det vackra, och till och med komiska, till i svärtan.
Frågan vad som är normalt och inte ställs flera gånger på sin spets i Adam Hasletts debutbok.

Bokomslag "Du är ingen främling här"Först tycks temat, som knyter samman de nio novellerna, vara psykiska sjukdomar. I "Du är ingen främling här" hinner Haslett beröra schizofreni, manodepression, posttraumatisk stress samt självmord. Bland annat. Men är det psykiska sjukdomstillstånd han skildrar eller bara psykiska tillstånd?
Vad är egentligen sjukt och vem avgör det? Egentligen handlar texterna snarare om våra behov av andra. Behov som kan vara svåra att möta. Oavsett om man är frisk eller sjuk.

En annan tråd som tvinnar sig igenom flera av novellerna är homosexualitet. Mäns homosexualitet. För det är männen som tar plats i "Du är ingen främling här". Alla texternas jag är män förutom i två av novellerna där berättarperspektivet växlar mellan män och kvinnor.

Språket är behagligt och väl avvägt. Haslett har en blick för att välja just de detaljer han behöver för att mana fram en stämning. Novellerna strosar sig fram till sina slut utan att alltid följa den klassiska dramaturgiska berättarkurvan.
Det känns spännande. Men det primära är inte handlingen så mycket som beskrivningen av olika tillstånd.
I vissa av texterna finns så kallade övernaturliga inslag. Och återigen: vem bestämmer vad som är normalt att uppfatta?

Trots att novellerna bildar en väl sammanhållen enhet, består den av starkare och svagare bidrag. För mig bränner det till i "Där sorgen gror", om en pojke som parerar sin avstängdhet med smärta, "Kriget är slut", en skicklig beskrivning av kronisk depression, på samma gång långsam och lokomotivframrusande och i "Fakta avsedda för min levnadstecknare", en drastisk och dråplig färd mot undergången.

Den sistnämnda texten, som ligger först i samlingen, skiljer sig från de övriga när det gäller berättarröst och tempo. Men tack vare att den sitter som en knytnäve i mellangärdet platsar den ändå. För "Du är ingen främling här" är en samling texter som lämnar en känsla efter sig. Mitt i solar plexus eller i hjärtat.

Innehållsförteckning:
Precis och säker prosa
Verklighetsuppfattningar som kanske skiljer sig från din
En spionerande ren
En brors 14 år gamla hemlighet
En godkänd slöjduppgift


Adam Haslett
Adam Haslett
© Foto: Jerry Bauer

Om författaren:
Adam Haslett är en mycket uppmärksammad novellist i hemlandet USA och har både hyllats av kritikerna och vunnit flera prestigefyllda litterära pris. I "Du är ingen främling här" har han samlat nio av dessa noveller.
Haslett växlar skrivandet med studier i juridik vid Yale Law School.

Andra böcker av författaren:
"Du är ingen främling här" är Hasletts debutbok.


Övriga bokfakta:
"Du är ingen främling här" kom ut på Forums förlag i september 2003.

Översättningen till svenska är gjord av Leif Janzon.

 


Vendela Hellstrand : 04-03-24


 
> maila crew@bulldozer.nu