[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Främling på tåg


Främling på tåg - Jenny Diski
Hur jag med vissa avbrott, dagdrömde och rökte mig runt Amerika

(Inbunden, Alfabeta, 2005, 272 s.)

Att vara främling på tåg i USA är inte riktigt samma sak som att vara främling på tåg i England skriver Jenny Diski.
Amerikaner pratar med varandra, medan engelsmännen håller tyst i mesta möjliga mån. Det kan också ha något att göra med att det är betydligt längre tid som man tillbringar på tåg på den amerikanska kontinenten än på den brittiska ön.
Alfred Hitchcook gjorde filmen "Främling på tåg", där det visade sig vara farligt att konversera medpassagerarna, men den har inte Jennys medpassagerare sett. De pratar på och berättar sin livshistoria för främlingar.

Bokomslag "Främling på tåg"Jenny Diski gjorde två resor genom USA och det är dessa två resor som ligger till grund för en personlig reseberättelse.
Hon reser i sin egen livshistoria, likväl som hon får sina medpassagerares livshistorier, snarare än att utforma det som konventionell reseberättelse.
På den första resan åker hon först med lastfartyg från England till USA och hamnar sen i den amerikanska södern. Hon tar tåget från Savannah för att hälsa på goda vänner Phoenix, en färd på dryga tre dygn. Där möter hon bland andra Bet och Troy.
Bet är en dam i sextioårsåldern som har varit på sin brors begravning i South Carolina men nu är på väg hem till Albuquerque till mannen och den vuxne sonen som efter en olycka fått en permanent hjärnskada så att han behöver ständig tillsyn.
Troy är i 25-årsåldern och arbetar som lärare i den lilla småstad i Texas där han har vuxit upp. Efter att ha läst "Midnatt i ondskans och godhetens trädgård" (som handlar om homosexuell kärlek och död) så har han begett sig på en privat pilgrimsfärd till Savannah där boken utspelar sig. Jenny och Bet misstänker att det är ett försök att försöka erkänna för sig själv att han är homosexuell.

Både Bet och Jenny är storrökare och tillbringar större delen av sin vakna tid i tågets rökkupé och det är där som många andra medpassagerare gör som Bet och Troy, lättar sin hjärtan för den engelska damen och berättar sitt livs historia.
Jenny själv berättar sin egen historia för läsaren. Nedslag i sin barndom och om tiden som vuxen och de perioder hon tillbringat på olika psykiatriska kliniker, framförallt i sin ungdom. Hon är saklig och välbalanserad i sitt berättande och driver mycket skickligt med små medel skeendet framåt.

Det är ingen actionbok och ändå är den fylld av spännande historier, vardagliga men ändå unika för de som berättar. Det är ren och skär njutning att se hur Diski formulerar sig och skapar sin berättelse och att få ta del av resultatet. Det är en stor och skön kontrast till de senaste deckarläsningarna, mest för att här finns det ingen given upplösning, inga skurkar som dör på slutet och ingen ärrad hjälte. Istället en dam i slutet av de femtio med en cigarett som ständig följeslagare och med Amerika som bakgrund för en berättelse om livet ur sin synvinkel.

Innehållsförteckning:
Cigaretter
Rökare har det roligare än ickerökare
Tillfälliga bekantskaper
Tågförseningar
Små gula pallar


Om författaren:
Jenny Diski
Jenny Diski
© Foto: Jerry Bauer
Jenny Diski är född 1947 i London och etablerad skönlitterär författare och kulturskribent i Storbritannien, numera bosatt i Cambridge.
"Främling på tåg" är hennes andra självbiografiska reseberättelse och har tilldelats Thomas Cook Travel Award 2003 och JR Ackerly Award for Biography.

Andra böcker av författaren:
På tunn is - en resa till Antarktis 2004

Övriga bokfakta:
"Främling på tåg" kom ut på Alfabeta i september 2005. Originaltiteln är "Stranger on a Train" och översättningen till svenska är gjord av Meta Ottosson.


Carin Thärnström: 05-11-27


 
> maila crew@bulldozer.nu