[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Fräs på äventyr


Fräs på äventyr - Isabelle Halvarsson


(Inbunden, Bonnier Carlsen, 2006, 108 s.)

"Fräs på äventyr" är tredje boken om den nyfikna kattungen Fräs förmåga att råka ut för diverse äventyr. Boken ingår i Bonnier Carlsens serie "Mer att läsa".
Margareta Nordqvist kompletterar Isabelle Halvarssons berättelse med mycket uttrycksfulla bilder på kattungen Fräs och hans äventyr.

Bokomslag "Fräs på äventyr"Fräs, den lilla panterkatten, har upplevt höstväder och snöstormar och i den tredje berättelsen så är det vår i luften och dags för nya äventyr.

Jag är väldigt svag för Halvarssons berättelse om en nyfiken kattunges syn på tillvaron och hon är oerhört bra på att fånga ögonblicksbilder av katters beteende och tydliggöra dem på ett lättfattligt sätt.

Berättelserna om Fräs är också ruggigt spännande, nästan på gränsen till otäcka. Min kattälskande äldste systerson fick så väldigt stora ögon när jag läste den första berättelsen om Fräs för honom att jag fick censurera de ruggigaste bitarna om övergivenhet. Jag kunde mycket väl förstå honom också, för jag hade själv svårt för allt för hemska berättelser om djur som barn. Hans yngre bror är dock inte riktigt lika lättskrämd utan tog det hela mer sakligt och en gnutta lättvindigt.

I detta äventyr så försvinner Fräs från landsbygden under en bilresa och åker sedan tåg till stan och havet. Har man läst de tidigare böckerna vet man att trots farorna han möter så kommer det att ordna sig så småningom.

I denna bok så blir han infångad av rovfåglar, hamnar i sjönöd och är väldigt väldigt hungrig och känner sig övergiven av alla innan han åter hamnar i hemmets trygga vrå.

Det är en spännande berättelse med ett drivet tempo och lagom korta kapitel och meningar. De små underfundiga teckningarna förstärker och gör en kattälskare om möjligt än mer förtjust.

Ypperlig för barn att läsa på egen hand, men fungerar också som högläsningsbok. Metoder som jag praktiserat är att antingen läsa de första kapitlen högt och sedan överlämna boken för egenläsning eller också har vi alla turats om att läsa högt.

Innehållsförteckning:
En nyfiken kattunge
Människors märkliga beteende
Njutningen av en färsk sill
Det stora blöta havet


Isabelle Halvarsson
Isabelle Halvarsson
© Foto: BonnierCarlsen

Om författaren:
Isabelle Halvarsson är barnbibliotekarie och lågstadielärare samt skriver böcker för barn i låg- och mellanstadieåldern. Hon bor på Österlen i Skåne.

Andra böcker av författaren:
Vrakgods 2001
Blodsband 2003
Fräs, den lilla panterkatten 2004
Fräs och snöstormen 2005

Övriga bokfakta:
"Fräs på äventyr" kom ut på Bonnier Carlsens förlag i 2006 och är den tredje boken om kattungen Fräs.
Bokens illustrationer är gjorda av Margareta Nordqvist.

 


Carin Thärnström: 06-11-05


 
> maila crew@bulldozer.nu