[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Frukt, bär och grönt: ny frisk energi


Frukt, bär och grönt - ICA bokförlag

- ny frisk energi

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2005, 132 s.)

Den här boken är så snygg, så läcker och så användbar att jag blir helt till mig varje gång jag bläddrar i den.
Det är som ett slags korsning mellan en uppslagsbok och en kokbok.
Proppfull med intressant fakta, snygga bilder och smarriga recept på alla frukter, bär och grönsaker man kan tänka sig.
Och en hel del som man aldrig ens hört talas om.

Bokomslag "Frukt, bär och grönt"Boken är uppbyggd som en uppslagsbok med ett avsnitt om frukt (som är indelat i två delar, ett om "vanlig" frukt och ett om exotisk frukt), ett om bär och ett om grönsaker.
Det finns fina bilder på varje frukt/grönsak och en text om ursprung, odling, mognadstid, smak och vad den passar bra till. Dessutom tabeller över näringsvärden och kalorier så att man kan se ordentligt vad alltifrån vitkål till koksnöt innehåller.
Efter varje grupp av grönsaker/bär/frukter finns det lite olika recept av varierande svårighetsgrad. Både på desserter, mellanmål och mer matiga rätter.

Nåt som författarinnan i förordet anger var orsaken till att hon ville göra den här boken är att frukt och grönsaker oftast säljs som de är, utan nåt slags "innehållsförteckning". Hon tyckte att kokböckerna innehöll för lite information om näringsvärde, vitaminer och mineraler, fett och kolhydrater när det gäller just frukt och grönt.
Den här boken fyller sin nisch perfekt, för det är en lyckad blandning av allmän fakta och mer praktisk information som man lite saknat att ha samlat på samma ställe.
Inte bara ger den info om frukter, bär och grönsaker man redan känner till, utan man får också tips om nya saker att pröva.
Nu kan jag erkänna att otestade grönsaker som kailaan (kinesisk broccoli), kirskål och rättika lockar mindre än otestade exotiska frukter som babaco, durian, pitahaya, pepino och sapodillplommon. Jag är inte riktigt säker på att den lokala ICA-handlaren har alla de frukterna i lager, men efter att ha bläddrat i den här boken vet jag åtminstone hur rambutan och en salak ser ut, om jag nu skulle snubbla över dem i en fruktdisk.

Den här boken har snabbt blivit en favorit på kokbokshyllan och jag blir lika glad varje gång jag bläddrar i den.

Innehållsförteckning:
Frukter
Bär
Grönsaker
Vitaminer
Mineraler
Vackra bilder
Smarriga recept
Tabell med vitaminer och mineraler


Om författarna:
Sylvia Danielsson
är stylist och designer, men skriver om såväl mode och inredning som mat och dryck. I boken har hon skrivit texter och recept.
Fotona är tagna av Adam och Bertil Danielsson.

Övriga bokfakta:
"Frukt, bär och grönt - ny frisk energi" gavs ut på ICA Förlaget i april 2004.


Recept ur boken

AVOKADOPESTO

Ingredienser:
1 stort knippe rucolasallad
några kvistar basilikablad
2 krossade vitlöksklyftor
½ dl rostade solroskärnor
2 tomater i klyftor
½ dl olja
½ tsk havssalt
½ tsk örtsalt
nyriven svartpeppar
125 gram riven parmesanost
1 avokado

Gör så här:
* Mixa rucola, basilika, vitlök och kärnor.
* Tillsätt övriga ingredienser. Sist avokadon.

Serveras med:
Vegetarisk lasagne och rostade grönsaker


CHILIBANANER

Ingredienser:
4 bananer
12 kumquar
12 rambutan eller litchi
4 dl vatten
2 dl socker
1 skårad vaniljstång
½-1 hackad röd chilifrukt
1 bit ingefära
1 dl vispad grädde
1 dl kesella

Gör så här:
* Koka upp vatten med socker och kryddor.
* Dela bananer och kumquat i bitar samt skala och kärna ur rambutan.
* Lägg frukterna i lagen och sjud cirka fem minuter.
* Ta ur frukterna, men låt lagen sjuda vidare tills den blir simmig.
* Blanda frukterna med lagen.

Serveras med: kesellablandad vispgrädde



Mia Gustavsson : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu