[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Storfurstens dotter


Storfurstens dotter - Gudrun Wessnert

En riddarberättelse

(Inbunden, BonnierCarlsen, 2005, 143 s.)

Med utgångspunkt från Kung Magnus ryska fälttåg, som varade mellan åren 1348 och 1351, har Gudrun Wessnert fortsatt sitt berättande om det medeltida Sverige.
Vi får åter möta tvillingpojkarna William och Ulltott från "Enhörningens gåta". Nu har de båda blivit pager vid Kung Magnus hov.

Bokomslag "Storfurstens dotter"I "Storfurstens dotter" lär vi känna Irina Sofia, en beläst, lillgammal och en gnutta upprorisk storfurstedotter i Novgorod. En upproriskhet som sätter henne ordentligt i klistret.

Hon är trött på att vara inlåst i slottet och läsa latin med den surögde informatorn Fiedor, som ändå inte tycker att det är någon idé att lära flickor läsa och mest muttrar över påhittet att storfurstens dotter skall undervisas.

Irina Sofia bestämmer sig för att ge sig ut i staden för att njuta av vårsolen, utan sin amma i hälarna. Hon tar sig utan problem ut ur slottet, men väl inne i staden blir hon bortrövad av några skurkar som håller henne fången i väntan på att sälja henne. Skurkarna har dock, till Irina Sofias lycka, ingen aning om att de har en storfurstedotter i sitt våld.

Samtidigt så har bröderna William och Ulltott följt med Kung Magnus på hans rekognoceringstur i trakterna runt Novgorod. Kungen är där inkognito för att utröna vilket stöd han kommer att få i sina framtida fälttågsplaner.
De hamnar på den gamla gård där Irina Sofia hålls fången.
Än värre blir det när skurkarna visar sig lierade med kung Magnus gamla ärkefiende från "Enhörningens gåta".

När William och Ulltott träffar på Irina Sofia bestämmer de sig för att rädda henne. Det blir en vild jakt genom de ryska skogarna, där kungens gamle fiende och även hans nya får tampas med de unga pagerna.

Det är en spännande äventyrsberättelse, nästan i Robin Hoods anda, om tvillingbröderna och Irina Sofia.

De träffar under sin färd på både rövare och skojare, men också godhjärtade människor som hjälper dem att komma undan skurkarna. Det hela avslutas i en grande finale med en magnifik tårta som skapar uppståndelse i hela Novgorod.

Det ger lite extra krydda för den vuxne läsaren att Wessnert återskapar en historisk miljö där detta skulle kunna ha hänt. Kanske lockar berättelsen också något barn till ett djupare intresse för historia.

Innehållsförteckning:
En infångad vildbjörn
En häxa
En sötsakssugen storfurste
En kung på villovägar


Om författarna:
Gudrun Wessnert
Gudrun Wessnert
© Foto: Måd Olsson-Wannefors

Gudrun Wessnert arbetar på Stockholms medeltidsmuseum och har skrivit flera barnböcker med historisk verklighetsbakgrund samt även lättlästa böcker för vuxna.

Andra böcker av författaren:
Stockholms blodbad 2000
Sketna Gertrud och kungens kalas 2002
Jag Birgitta 2003
Enhörningens gåta 2004
Riket 2004
Sketna Gertrud och råttjakten 2004
Trollroten 2005

Övriga bokfakta:
"Storfurstens dotter" kom ut på BonnierCarlsens förlag i september 2005 och är en fristående fortsättning på boken "Enhörningens gåta - en riddarhistoria" från 2004.


Carin Thärnström: 06-08-23


 
> maila crew@bulldozer.nu