[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Gå, älska!


Gå, älska! - Tomek Tryzna

(Inbunden, Albert Bonniers förlag, 2004, 301 s.)

Romek är ensam hemma när Lala ropar.
Utanför står hon med världens finaste bil, en röd cabriolet med gul tuta. Lala har ett affärsförslag. En minut med bilen för en minuts pussande. Romek kan inte motstå frestelsen. 30 minuter senare, när han nöjd återvänder hem, har tjuvar länsat lägenheten och förpassat familjens till ett liv i fattigdom och misär.

Bokomslag "Gå Älska"Flera år senare inser Romek att allt är hans fel; att pappa börjat supa, att mamma kräver ständig bevakning för att inte göra sig själv illa, att han själv och systern svälter. Allt på grund av en åktur i Lalas bil. Resten av boken handlar om elvaåringe Romeks planer, fantasier och drömmar om att rädda familjen ur fattigdomen och återge den hedern.

"Gå, älska!" är en väldigt provocerande roman. Den genomsyras av en vördnad för heder som säger att det är mer värdigt att svälta än att be om hjälp och av ett genomgående kvinnohat. Kvinnorna i Romeks värld är inte verkliga, de är antingen horor eller madonnor, förlederskor eller uppoffrande helgon, vördnadsfulla eller värdelösa.

Tomek Tryzna har onekligen skönskrivandets gåva men det är allt. Berättelsen är seg, overklig och på sina håll ytterst provocerande.
Romek har svårt att särkilja verklighet och fantasi. Han blandar samman nuet, historien och framtiden och lever i en värld av illusioner och storslagna planer. Om "Gå, Älska!" verkligen är självbiografisk som baksidetexten hävdar måste även Tryznas verkligehetsuppfattning vara bristande.

Innehållsförteckning:
En modern version av skapelseberättelsen
Heder eller svält
Horor och madonnor
Polska kristna fundamentalistiska värderingar
Människo- och kvinnohat


Om författaren:
Tomek Tryzna
Tomek Tryzna
© Foto: Cato Lein
Tomek Tryzna är född 1949 i Polen och har tidigare i huvudsak jobbat med film. Han debuterade som romanförfattare 1988 med "Fröken Ingen", som översatts till ett femtontal olika språk och också blivit film.

Andra böcker av författaren:
Fröken Ingen 1999

Övriga bokfakta:
"Gå, älska!" kom ut på Albert Bonniers förlag i april 2004.

 


Layal Kasselias : 04-10-27


 
> maila crew@bulldozer.nu