[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Våra bästa GI-recept


Våra bästa GI-recept - Lauritzon/Davidsson

100 recept utan socker och snabba kolhydrater


(Inbunden, ICA bokförlag, 2006, 136 s.)

Ännu en i raden av GI-böcker som ska tjata om ett ämne som man dränks i så fort man öppnar en dagstidning eller en veckotidning.
Jag suckade lite när jag fick boken i min hand och började bläddra lite planlöst i den. Därför känns det desto roligare att efter en närmare titt kunna säga "ska du köpa en bok med GI-recept och tips i år så köp denna!
".

Bokomslag "Våra bästa GI-recept"Lauritzon och Davidsson har skrivit ihop en lagom krånglig och lagom informativ bok om Glykemiskt Index och ger oss dessutom förslag på väldigt många läckra rätter.
De redogör för hur GI-metoden fungerar och hur man beräknar Glykemisk Belastning (GB) och man får också en lång lista på olika födoämnen med redogörelse för deras GI och GB.
Författarna kommentarar och förklarar också vad som ibland känns som märkligt höga värden för olika varor. Läsaren får också förslag på en kom-igång-meny på fjorton dagar som baseras på recepten i boken.

Det som slår mig är att maten faktiskt är ganska fet, det är mycket grädde
(och det står inte lättalternativet angivet i receptet även om författarna
anger det i ett textstycke i början av boken) och en hel del ost.
Fettet kompenserar väl i viss mån bristen på kolhydrater för att skapa
mättnadskänsla, men särskilt nyttigt känns det ju inte.

Sen har författarna av någon märklig anledning angett att ett recept är vegetariskt när det innehåller parmaskinka!

För övrigt så gillar jag recepten och det finns många som kommer att provas
och jag ser fram emot ytterligare en receptsamling av Lauritzon/Davidsson.

I och för sig så hade jag som ensamstående uppskattat lite fler en- och två-personersrätter. Det tröttsamt att hela tiden räkna om till hälften eller en fjärdel, och det är inte alltid man vill laga till så pass mycket mat som fyra portioner ändå är.

Jag fastnade först för recepten och gick sen vidare och läste den "tråkigare" faktadelen och lärde mig en hel del nytt på kuppen.
Att sen praktisera det, det är dock en annan sak.

Innehållsförteckning:
Nyttiga kunskaper
Nyttiga rätter
Nyttiga tips
Nyttiga efterrätter


Om författarna:
Ola Lauritzon
är VD och viktcoach på GI Viktkoll.
Ulrika Davidsson är diplomerad kostrådgivare, viktcoach och driver The Diet Shop.

Andra böcker av författarna:
Ola Lauritzon:
Gå ned i vikt med GI-metoden 2004

Övriga bokfakta:
"Våra bästa GI-recept" kom ut på ICA Bokförlag i januari 2006.


Recept ur boken

SQUASHTAGLIATELLE MED RÄKOR
(4 portioner)

Ingredienser:
4 squashfrukter
1 tsk salt
1 kg oskalade räkor
oliv- eller rapsolja
1 ½ dl vitt vin eller vatten
1 vitlöksklyfta
smör
nypressad citronsaft
2 dl grädde
flingsalt och svartpeppar
50 gr riven färsk parmesan
några kvistar färsk bladpersilja

Gör så här:
*
Skölj squashen och hyvla "tagliatellestrimlor" med en potatisskalare.
* Lägg strimlorna i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå och vätska sig medan du gör i ordning resten av ingredienserna.
* Squashen ska sedan kokas i lättsaltat vatten i ½ minut innan servering.
* Skala räkorna. Lägg skalen i en stekpanna med lite olja i botten. Stek i några minuter och häll sedan på vin eller vatten och låt koka i tio minuter. Sila av räkskalen och spara räkfonden.
* Skala och hacka vitlöken fint och fräs i lite smör i en kastrull. Slå på räkfonden och tillsätt citronsaft. Häll i grädden och låt koka ihop i tio till femton minuter.
* Tillsätt räkorna och rör någon minut så att det blir varmt.
* Smaka av med flingsalt och färskmalen svartpeppar.
* Lägg upp den kokta tagliatellen på ett fat och häll den varma såsen över. * Strö över riven parmesan och gratinera med bladpersilja.

Kommentar: Nettokolhydrater 10 gr, GB 3,5

CHEESECAKE MED BÄR
(4 portioner)

Ingredienser:
225 gram Philadelphiaost (eller liknande)
1 ½ dl grädde
8 tsk sockerersättning (Hermesetas eller Canderel)
2 ägg
1 vaniljstång
2 dl blandade bär

Garnering:
bär och grädde

Gör så här:
*
Sätt ugnen på 175 grader.
* Blanda ost, grädde och sockerersättning och ägg i en matberedare eller mixer.
* Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i blandningen.
* Kör blandningen tills den är fullständigt slät och häll i en pajform, cirka 24 cm i diameter.
* Grädda den i ugnen i 25 minuter. Kyl väl.
* Garnera med bär och lite grädde innan servering.

Kommentar: Nettokolhydrater 5,3 gr, GB 2,3


Carin Thärnström: 06-10-06


 
> maila crew@bulldozer.nu