[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Bokförlaget DN

Schück-surfa:
> Schuck.nu

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Helt naturligt


Helt naturligt - Catherine Schück

Mat med lågt GI


(Inbunden, Bokförlaget DN, 2004, 158 s.)

Glykemiskt index (GI) är något som nämns allt oftare i matsammanhang. Cathrine Schücks planer var att skriva en lärobok i ämnet, men efter en genomgång av de böcker som finns i ämnet kände hon att en metodbok var mer aktuell.
Det finns en kortare genomgång om vad GI är för något och hur man ska använda sig av det, men vill man ha utförligare information så kan man komplettera med någon av de teoriböcker som nämns i introduktionskapitlet.

Bokomslag "Helt naturligt"Vad är då GI och vad innebär det?
Man använder sig av ett GI-index för att mäta olika råvaror. De som har ett högt GI är de som gör att kroppens blodsocker skjuter i höjden.
Det i sin tur aktiverar bukspottkörteln som börjar producera insulin, vars uppgift är att sänka blodsockerhalten i kroppen. Insulin har bland annat förmågan att skapa nya fettceller i kroppen och påverkar fettförbränning till ett långsammare tempo. Blodsockernivån bör ligga på en hyfsat konstant, låg och jämn nivå för att kroppen ska må bra.

En godispåse istället för lunch gör till exempel att blodsockret först rusar upp i höjden och ger en kort illusion av energi innan det rasar rakt ner i botten igen och kroppen på nytt kräver mer energi i form av mat, godis eller liknande.
Att låta blodsockret rusa upp och ner i kroppen som en jojo påverkar dig både fysiskt och psykiskt i negativ mening.
Ju lugnare tempo det är desto bättre mår kroppen.

Socker, vitt bröd, ris, pasta och potatis har alla högt GI.
Det betyder givetvis inte att man ska utesluta kolhydrater helt ur sin kost, men man kan göra olika val för att balansera GI-värdet.
Välja fruktsocker istället för vanligt socker, grovt bröd istället för vitt bröd samt äta fullkornsvarianterna av ris och pasta. Att krydda måltiden med vinäger och citron gör också att GI-värdet sänks.

Maten i boken är hälsosam men i mycket aptitliga anrättningar.
Ljuvliga matbilder gör också sitt till för att locka till en sundare mathållning.
Här finns förslag på frukost, lunch och middag samt kapitel om tillbehör och efterrätter. Schück ger också tips om tillbehör till huvudrätten och tips på hur man kan servera en måltid så att det passar alla i familjen.

En nyttig bok som är snyggt paketerad!

Innehållsförteckning:
Vackra bilder
Grönsakstips i mängd
Både lins- och köttrecept
Nyttiga tips
Ett litet och hälsosamt efterrättskapitel



Om författaren:

Cathrine Schück är kock, matskribent och licensierad hälsorådgivare med specialinriktning på vikt och hälsa. Hon har skrivit ett flertal kokböcker tidigare och medverkar regelbundet i diverse mattidningar.
Under våren 2004 presenterar hon middagstips i TV 4:s morgonprogram.

Andra böcker av författaren:
Schücks sommarmat 1997
Schücks vintermat 1998
Pasta vid spisen 1999
Schücks Gröna 2001
Catherine Schück lagar vego 2002
Schück a la carte 2002
Schücks Honungsmat 2002

Övriga bokfakta:
"Helt naturligt" kom ut på Bokförlaget DN i april 2004.
Alla bilder i boken är fotograferade av Susanna Blåvarg.


Recept ur boken

UGNSBAKAD LAX MED TIMJANSTEKTA GURKMÅNAR
(4 portioner)

Ingredienser:
4 bitar laxfilé, cirka 500 gram
1 slanggurka
1 röd paprika
färsk timjan
olivolja, salt och peppar

Gör så här:
* Värm ugnen till 200 grader.
* Droppa lite olja över laxen och baka den i 10-12 minuter, beroende på hur tjocka bitarna är. Den ska inte vara genomstekt.
* Dela under tiden gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Behåll dock skalet. * Skär gurkan i halvmånar och strimla paprikan.
* Fräs alltsammans i en skvätt olja på spisen i ett par minuter.
* Krydda med färsk timjan, salt och peppar.

Serveras med:
En god kall sås till fisken är ajvar relish utrörd med lätt creme fraiche.

Tips:
Vill man ha mer asiatstuk på det hela kryddar man grönsakerna med lite fisksås, soja och sweet chili. Samt använd koriander istället för timjan.


DEN GODASTE TOMATSÅSEN
(4 portioner)

Ingredienser:

4-6 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt, peppar, basilika eller timjan

Gör så här:
* Sätt ugnen på 200 grader.
* Skär alla grönsaker i grova bitar eller tärningar.
* Mosa eller hacka vitlöken och fördela över det gröna.
* Ringla en skvätt olivolja över alltsammans.
* Baka grönsakerna i ugnen i 20-30 minuter eller tills de ser vackert mosiga och en aning rostade ut.
* Låt dem svalna, mixa med stavmixer, precis så mycket att det blir såsigt, inte mer.
* Krydda såsen med salt, peppar och gärna riven färsk basilika.

Serveras med:
Pasta, med grovriven parmesan, nymald grov svartpeppar och svarta oliver.

Tips:
Den är också toppen att ha som grund till alla typer av soppor, såser och grytor.


CHOKLADSHOTS
(4 små muggar/koppar/glas)

Ingredienser:
100 gram mörk choklad (blir god med ljus också)
1 dl havregrädde

Gör så här:
* Koka upp havregrädden i en kastrull.
* Drag den av värmen och bryt ned chokladen i havregrädden.
* Rör tills det är helt smält och slätt.
* Häll upp i glas eller koppar och kyl ett par timmar, gärna över natten tills krämen stelnat.

Tips:
Vill du göra det hela lite mer "bjudfint" så kan du alltid ta och dekorera med lite exotisk frukt eller en halv passionsfrukt vid sidan om.
Chokladsmeten kan också smaksättas med lite rivet apelsinskal eller några droppar sprit. Lite hackade nötter, kokosflingor eller torkad frukt kan också vara trevligt att garnera med.

 


Carin Thärnström: 04-06-21


 
> maila crew@bulldozer.nu