[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Glöd


Glöd - Sándor Márai


(Pocket, Bonnierpocket , 2002, 160 s.)

"Glöd" är en väl vald titel för innanför pärmarna på denna tunna lilla bok så ligger det känslor och pyr.
Inga uppflammande lågor utan just med en het men stillsam glöd.

Bokomslag "Glöd"I 41 år har Henrik existerat utan leva, väntat på att den dag ska komma då hans barndoms- och ungdomsvän ska komma tillbaka till honom och landet han har flytt från.
Henrik har levt med sina minnen och genom åren rannsakat både sin vän, hustru och sig själv. Domen kan dock inte falla förrän Konrád återkommer.

Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet och bara en bit in i 1900-talet. Miljön är det österrikisk-ungerska riket och Henrik skickas till kadettskolan i Wien, av sin ungerske far. Tio år gammal träffar han Konrád, som även han ska fostras till soldat. Deras vänskap blir till en pakt i en ojämlik värld.
De blir soldater och stationeras i Wien, tack vare Henriks far.
Slutet av sekelskiftet i Wien är en sprudlande och drömlik fest för överklassen och Henrik roar sig medan Konrád väljer det asketiska tillbakadragna livet. Deras liv följs åt från tio års ålder till några å trettio då Konrád en dag lämnar staden, och Henrik, för att aldrig mer höras av.

Tills en dag då Henrik får ett brev, en anhållan om ett besök, av Konrád.
Under middagen och natten som följer sker en uppgörelse mellan två åldrade män som båda i sin frånvaro från varandra ändå följts åt i sina tankar och i den glöd som pyr i deras inre.

Det är en förtätad roman som på dessa få sidor skapar en känsla av ett försvunnet folk, en avslutad epok samtidigt som de känslor den bygger på är universiella. Orden som skapar meningarna tvingar läsaren till att sakta ta sig igenom texten, till eftertanke och omläsning.
Sándor Marái leker inte med orden, han skapar en dem i en brännugn så att de etsar sig fast i minnet hos en.
Det är njutning från första till sista sidan och när sista meningen är avverkad så andas man ut som efter en kraftansträngning som man äntligen klarat av och man är utmattad och sorgsen men också lite stolt över det.

Innehållsförteckning:
Ålderdom
Vänskap
Förflutenhet
LidelseSándor Márai
Sándor Márai
© Albert Bonniers förlag

Om författaren:
Sándor Márai föddes i Kassa i Ungern vid förra sekelskiftet, men levde större delen av sitt liv i exil i utomlands i bland annat Frankrike, Tyskland, Italien och USA.
Han försökte återvända till hemlandet på 1920-talet men tvingades fly ännu en gång 1948 på grund av sin kritik mot kommuniststyret.
Han bosatte sig då i permanent i USA, där han levde fram till sin död 1989.
Márai har under hela tiden varit verksam författare och skrivit romaner, reseberättelser, poesi och dramatik. Trots att hans böcker i långa perioder varit förbjudna i Ungern anses han vara en av landets främsta författare. Det var först efter hans självmord som hans böcker i större omfattning översattes till andra språk. Mottagandet har varit översvallande.

Andra böcker av författaren:
På svenska:
Észters arv 2002

(På 40-talet gavs också några av hans böcker ut i Sverige, på Wahlström & Widstrands förlag)

Övriga bokfakta:
"Glöd" gavs ut i inbunden version på Albert Bonniers förlag i oktober 2000 och i pocket i augusti 2002.
Översättningen till svenska är gjord av Maria Ortman.

 

Carin Thärnström : 02-11-03


 
> maila crew@bulldozer.nu