[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Baka glutenfritt


Baka glutenfritt - Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

Matbröd, kakor och tårtor

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2003, 151 s.)

En glutenfri bakbok tillhör inte vanligheterna och som glutenintolerant blir man särskilt glad när man ser en ny bok i ämnet.
Många tycker att glutenfria bröd och kakor är svårt att lyckas med och visst ligger det en viss sanning i det.
Den här boken är en hjälp till att upptäcka att det inte är så svårt som man tror om man har en smula tålamod och accepterar några misslyckade försök i början.
I "Baka glutenfritt" hittar man allt från vardagsbröd till festliga tårtor och man bakar dem med hjälp av tydliga instruktioner.

Bokomslag "Baka glutenfritt"Boken är indelad i tolv kapitel som alla har sitt specialområde. I första kapitlet "Liten glutenfri bakskola" får man beskrivet vad gluten är och vilken roll det spelar i bakningen.
Det ges också en förklaring på vad olika glutenfria produkter är, till exempel bovete och hirs, och hur de kan användas i bakningen.

I kapitlet "Matbröd" hittar man flera användbara, traditionella recept som hamburgerbröd, korvbröd, tekakor och formbröd. Lite mer moderna varianter går också att hitta, till exempel. tortilla, olivbröd och örtbröd.

Av personlig erfarenhet vet jag att det är ont om gott knäckebröd och goda smörgåskex i butikerna. I boken hittar man flera lockande recept som gör att man vill pröva allt som finns i kapitlet "Knäckebröd och kex".

Flera av recepten på mjuka kakor är väl genomtänkta. Alla som har bakat glutenfritt vet att kakor snabbt blir torra och smuliga, men här finns det tips på flera kakor som håller sig saftiga lägre, till exempel banankaka, morotskaka och mockarutor.

I kapitlet "Tårtor" finns det flera varianter som lämpar sig för alla på kalaset, inte bara för glutenintoleranta. Chokadmoussetårtan är en tjuvlig skapelse som med fördel kan bakas dagen innan den ska serveras. Mandelflarntårtan är en spännande dessert med fruktfyllning som tilltalar många.

ICAs bokförlag ger ofta ut bra kok-och bakböcker och den här boken är inget undantag. Enkla och svårare recept blandas och det finns recept för både nybörjaren och entusiasten. Recepten är med mycket få undantag tydliga i beskrivningen, vilket är extra viktigt om man är nybörjare på att baka glutenfritt.

Formmässigt är boken mycket lättläst och mellanrummen i recepten gör det tydligt för läsaren. Det finns 30 färgbilder i boken som känns lite mörka och i vissa fall omoderna. Det hade varit roligt om det fanns fler tilltalande bilder att titta på.
Jag saknar recept som är lite mer moderna och "Liten glutenfri bakskola" i början behöver utökas, till exempel. med vilket matfett som är bäst till glutenfritt och en mjölguide - en del glutenfria mixer ska man använda olika mycket av. Likaså vilken sorts vätska som lämpar sig bäst till olika glutenfria recept om man experimenterar lite själv
Jag hade också velat haft ett recept på surdeg som lämpar sig bra till glutenfritt bröd.

Innehållsförteckning:
Tydliga instruktioner
Mångfald av recept
Bakskola
Omoderna bilder


Bokfakta:
"Baka glutenfritt matbröd" kom ut på ICAFörlaget i augusti 2003.

Reviderad upplaga från 1993.


Recept ur boken

TUNNBRÖDSKAKOR

Ingredienser:
¼ paket jäst (12 gram)
50 gram margarin eller smör
5 dl mjölk eller vatten
½ dl fibrex
1 msk fiberhusk
1 msk sirap
1msk fänkål
½ tsk salt
½ tsk hjorthornssalt
1-1,1 liter grov, glutenfri mjölblandning

Ugnstemperatur: 275 -300 grader

Gör så här:
* Smula ner jästen i degbunken.
* Smält matfettet. Häll på vätskan och låt den bli fingervarm. 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig.
* Tillsätt fibrex och fiberhusk. Rör om och låt blandningen stå och svälla cirka 10 minuter.
* Tillsätt sirap, fänkål, salt, hjorthornssalt och det mesta av mjölblandningen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen väl i maskin. Den ska vara ganska lös men ändå gå att knåda.
* Låt degen jäsa övertäckt i bunken cirka. 30 minuter.
*
Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl. Dela den i 16-18 lika stora bitar. Rulla varje del till en bulle.
* Kavla ut varje bulle till stora, tunna kakor med en diameter på cirka. 17 cm. Det går lättast att börja kavla med en slät kavel och avsluta med en kruskavel. Äger man ingen kruskavel går det bra att nagga degkakorna med en gaffel.
* Flytta över kakorna till en het plåt och grädda två kakor år gången.
* Gräddning: på den övre falsen, 275-300 grader. Passa noga!
*Lägg brödet i en trave på en lätt fuktad handduk, täck över väl och låt det kallna.


DRÖMTÅRTA
En riktig klassiker som inte bara glutenintoleranta ska bjudas på!
Drömtårtan var varit borta ett tag, men är återigen en stor favorit hos många.
De fungerar dessutom alldeles utmärkt utan punsch!

Ingredienser:
Botten:

3 ägg
1 ½ dl socker
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Fyllning:
100 gram smör eller margarin
2 dl florsocker
1 tsk vanligsocker
1-2 msk punsch
1 äggula

Ugnstemperatur: 250 grader

Gör så här:
Botten:
* Vispa ägg och socker pösigt.
* Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver. Vänd ner blandningen i smeten.
* Bred ut smeten jämt på ett bakplåtspapper i en långpanna , 30 gånger 40 cm.
* Gräddning: mitt i ugnen, 250 grader, cirka 5 minuter.
* Stjälp upp kakan på ett sockrat papper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. Låt den kallna.

Fyllning:
* Rör samman matfett och florsocker. Det går snabbt och lätt i en matberedare.
* Tillsätt vaniljsocker, punsch och äggula.
* Bred sen ut fyllningen på kakan och rulla ihop den.
* Lägg den med skarven ner och låt den vila kallt en stund innan den skärs i skivor.

 


Petra Därnlöf : 04-05-01


 
> maila crew@bulldozer.nu