[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Den glutenfria kokboken


Den glutenfria kokboken - Elisabeth Ekstrand Hemmingsson

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 192 s.)

Boken "Den glutenfria kokboken" är en sammanslagning och omarbetning av de tidigare böckerna "Läcker glutenfri mat" och "Glutenfri grundkokbok" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson.
Själv har jag den förstnämnda boken och jag blev nyfiken på om en bok om glutenfri mat och bakning kunde bli så mycket bättre än så.
"Den glutenfria kokboken" är en bra bok för den som ska baka/tillaga glutenfritt, både amatörer och proffs kan känna sig trygga med boken.


Bokomslag "Glutenfria kokboken"Kokboken ingår i ICA bokförlags populära rutiga serie som flera svenskar har i sina hem.
Den stora skillnaden med den här boken mot de tidigare av samma författare är att den innehåller mycket bra fakta om celiaki (glutenintolerans). Den har bland annat ett inledande kapitel som tar upp symptom på och diagnostisering av celiaki, havre i glutenfri mat, glutenfria råvaror, osv.

Boken är indelad i tretton kapitel som alla har sitt specialområde. Alla kapitel inleds med en introduktion om respektive kapitelinnehåll och lite idéer om hur man kan ändra recepten på ett enkelt sätt. Om man är nybörjare blir man oerhört tacksam över dessa råd. Boken har ett tydligt och pedagogiskt upplägg där varje kapitel är indelat i ett särskilt område, bland annat:

Bakning:
Här inleds kapitlet med en utmärkt guide över hur man underlättar den glutenfria bakningen. Har man inte bakat glutenfritt tidigare så kan man bli förvånad över hur en glutenfri jäsdeg uppför sig. Boken beskriver på ett bra sätt hur man ska göra på enklaste sätt för det uppnå bästa resultat.
Här finns bland annat ett recept på surdeg, något som jag har saknat i mina tidigare glutenfria bakböcker. Att baka glutenfritt surdegsbröd brukar ge ett bra resultat smakmässigt och dessutom smular det brödet mindre.

Bakverk:
Här finns bland annat receptet på lyxbullar och detta är det bästa recept på bullar som jag har använt mig av. Bullarna blir luftiga, smakrika och underbart goda! Man märker att receptet är väl utformat och noga genomtänkt och detta går som en röd tråd genom hela boken.

Müsli och gröt:
Personligen är jag inte särskilt förtjust i den müsli som brukar finnas i de vanliga mataffärerna. Här kan man hitta ett billigt, bra och fiberrikt recept som dessutom smakar utmärkt.

Såser och stuvningar:
Kapitlet inleds med olika typer av glutenfria produkter och metoder som lämpar sig för redning till såser och stuvningar. En oumbärlig guide för den som ska reda med glutenfria produkter.

Panerad mat:
Här ges tips på bra paneringsprodukter och hur man bäst lyckas med panering.
Ett spännande tips är att panera med hjälp av krossade corn flakes, vilket ger ett förträffligt resultat.

Kent Jardhammars foton är vackra och lockar till att pröva nya recept. I början av boken finns det ett stort foto på olika glutenfria produkter som är ett stort plus i kanten för nybörjaren som kan vara osäker på hur de olika produkterna ser ut.
Ett annat plus är ordlistan som finns i slutet av boken; här kan man snabbt få information om en produkt är glutenfri eller inte.

Det enda negativa med boken är att några kapitel känns något för korta. Eftersom boken innehåller så mycket bra vill man få tillgång till massor av bra recept. Men vill man ha en bra bok i glutenfri matlagning och bakning hemma så är detta boken man ska införskaffa. Här finns det mesta och recepten är väl genomtänkta och goda.

Jag har tidigare använt "Läcker glutenfri mat" av samma författare och varit mycket nöjd med den boken. Men nu kommer jag att övervägande att använda den här boken istället!

Innehållsförteckning:
Vackra färgbilder
Genomtänkta och goda recept
Ordista med bra info
Pedagogiska förklaringar


Om författaren:
Elisabeth Ekstrand Hemmingsson,
som själv har celiaki, är en erfaren matskribent som har över 30 års erfarenhet från provkök.

Andra böcker av författaren:
Baka glutenfritt matbröd 1993
Barnens egen kalasbok 1996
Läcker, glutenfri mat 1996
Glutenfri mat: en grundkokbok 1999
Baka glutenfritt 2003

Övriga bokfakta:
"Den glutenfria kokboken" gavs ut på ICA Bokförlag i september 2004.


Recept ur boken

ROSTAD MÜSLI

Ingredienser:

2 dl boveteflingor
2 dl krossat bovete
1 dl fibrexflingor
1 dl riven kokos
½ dl solroskärnor
½ dl hackade hasselnötter
2 msk brun farin eller honung
2 msk ljus sirap
1 msk olja
½ msk vatten

Gör så här:
* Blanda bovete, fibrex, kokos, solroskärnor och hasselnötter i en påse.
Tillslut påsen och skaka kraftigt så att allt blandas väl.
* Häll ut flingblandningen i en långpanna.
* Blanda brun farin eller honung, sirap, olja och vatten i en kastrull. Hetta upp blandningen under omrörning tills allt socker löst sig.
* Ringla blandningen över flingorna i långpannan.
* Rosta dem i ugnen, 175 grader, cirka 20 minuter. Passa noga och rör om då och då.
* Låt müslin kallna och häll över den i en burk med tättslutande lock.
Förvara müslin svalt och mörkt.

Tips:
Låt müslin stå inne i ugnen lite längre än vad det står i receptet. Då blir den ljuvligt knaprig och god och påminner lite om flingorna "Start" i konsistensen.
Av erfarenhet vet jag att måttangivelserna i müslireceptet inte behöver följas till punkt och pricka. Det blir ett bra resultat ändå!

LYXBULLAR

Ingredienser:
50 gram röd jäst för söta degar
5 dl kall mjölk
2 msk Fiberhusk
1 dl vit sirap
1 tsk stötta kardemummakärnor
½ tsk salt
150 g mjukt smör eller margarin
1 ½ dl kesella
cirka 1, 9 liter fin glutenfri mjölblandning (1 140 g)

Fyllning:
50 - 75 g smör eller margarin
½ dl socker
1 msk malen kanel

Pensling:
1 ägg

Garnering:
pärlsocker
hackad sötmandel

Gör så här:
* Smula ned jästen i degbunken. Häll på den kalla mjölken och rör tills jästen har löst sig. Tillsätt Fiberhusk. Rör om och låt skalen svälla i tio minuter.
* Blanda ned sirap, kardemumma, salt, mjukt matfett och kesella. Tillsätt den mesta av mjölblandningen, men spara ca 1 dl till utbakningen.
* Arbeta degen riktigt kraftigt, helst i maskin, cirka tio minuter. Observera att degen inte ska jäsa i bunken.
* Strö resten av mjölblandningen på arbetsbänken och knåda degen väl med lätt hand. Dela degen och kavla varje del till en stor platta.
*Blanda samman matfettet med socker och kanel. Bred blandningen över degplattorna. Rulla ihop varje degplatta från långsidan.
* Skär degen i 3 - 4 cm breda bitar och lägg dem i formar av aluminium eller papper. Placera dem på plåt. Täck med bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i 1 ½ - 2 timmar.
* Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker blandat med hackad mandel. Grädda mitt i ugnen i 250 grader, 12 - 14 minuter.
* Låt bullarna svalna under bakduk.
Petra Därnlöf : 05-02-11


 
> maila crew@bulldozer.nu