[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Den goda julen


Den goda julen - Christer Lingström & Thomas Tengby
Christer Lingströms bästa recept

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2005, 96 s.)

Christer Lingström är en svensk krögare med världsrykte, som sedan 1983 driver Edsbacka Krog. Det är den enda restaurangen i Sverige som ståtar med 2 stjärnor i Guide Rouge (f d Guide Michelin).
Maten är stadigt förankrad i den svenska husmanskostens rötter samtidigt som Lingström utvecklar och förnyar de svenska traditionerna.


Bokomslag "Den goda julen"I "Den goda julen" har Christer Lingström samlat alla de klassiska recepten som gör Edsbacka Krogs julbord eftersökt och efterlängtat.
Lingström tipsar om bästa sättet att äta julbord och i vilken ordning julbordets läckerheter bör angripas. Recepten i boken är uppdelade efter de olika vändorna och startar med sill och andra marina delikatesser. Sex olika vändor beskriver Lingström i boken. Det gäller onekligen att inte lassa på för mycket på den första tallriken om man ska orka med alla dem.

Christer Lingström tipsar också om olika drycker till rätterna och berättar om deras ursprung.

En riktigt klassisk julbok och en perfekt julklapp till de entusiaster som vill laga ett svenskt julbord med traditionell inramning.

Innehållsförteckning:
Praktisk råd
Historiska fakta
Lockande maträtter


Om författarna:

Thomas Tengby har jobbat som journalist sedan 1973 då han började med att sända ungdomsprogram på Sveriges Radio. Han har jobbat med flera stora SR-produktioner och har tillsammans med Tina Nordström gjort sig ett namn inom matlagnings-TV.

Christer Lingström har jobbat som kock i trettio år och är en av Sveriges mest hyllade kockar. 1983 öppnade den då 25-årige Christer Lingström Edsbacka Krog, en krog med anor från 1626. Krogverksamheten i byggnaden hade legat nere men är nu under Christer Lingströms ledning världsberömd och Sveriges enda restaurang med två stjärnor i aktade Guide Rouge.

Tomas Yeh är en av Sveriges mest välrennomerade och prisbelönta matfotografer.

Övriga bokfakta:
"Den goda julen" kom ut på ICA Bokförlag i oktober 2005.


Recept ur boken

CITRONSOPPA
(4-6 personer)

Ingredienser:
1 förpackning urvattnad inläggningssill á 420 gram
10 cm purjolök, mittbit
1 äggula
1 msk senap
½ dl rapsolja
1 citron, rivet skal och saft
2 msk socker
5 msk creme fraiche
vitpeppar från kvarnen

Garnering:
strimlor av citron och dill

Gör så här:
*
Skölj sillfiléerna och skär dem i 2 cm breda bitar.
* Ansa purjolöken, skär den i 3 mm stora bitar.
* Blanda äggula och senap.
* Vispa ned olja i en tunn, jämn stråle till en slät sås.
* Tillsätt purjolöksbitar, skal av saft och citron, socker och creme fraiche.
* Smaka av med vitpeppar.
* Lägg ned sillen och låt dra i kylen 1 – 2 dygn.
* Garnera med dill och fina strimlor citronskal. Servera

Att dricka till:
Citronsnaps

SAFFRANSPÄRON

Ingredienser:
6 päron, fasta och mogna
5 dl vatten
5 dl socker
1 påse saffran
1 kanelstång
2 dl päronkonjak
2 tsk flytande Atamon, konserveringsmedel

Skala päronen och försök behålla skaften. Koka upp vatten, socker, saffran med kanelstången. Sjud päronen sakta i lagen under lock tills de känns mjuka som om man kokar potatis. Lägg över päronen i en väl rengjord och kokad glasburk.

Fortsätt att koka lagen utan lock och skumma ytan väl i cirka 5 minuter. Ta lagen av värmen. Tillsätt päronkonjak och Atamon och slå den heta lagen över päronen. Förslut väl. När inläggningen kallnat, bör den förvaras kallt. Päronen är färdiga att serveras efter cirka 3 dagar men blir bättre efter lagring.

Päronkonjaken kan bytas ut mot vanlig konjak eller sherry.


Carin Thärnström: 05-12-18


 
> maila crew@bulldozer.nu