[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Där gräset aldrig växer mer


Där gräset aldrig växer mer - David Lagercrantz


(Pocket, Piratförlaget, 2003, 350 s.)

Huvudpersonen i boken "Där gräset aldrig växer mer", Daniel Mill, är en aktieanalytiker som det gått bra för.
Han har mer pengar än han kan göra av med och alldeles för mycket fritid. Han blir hembjuden till en bekant och råkar ut för den återkommande fasan att titta på andras mer eller mindre suddiga semesterbilder. En av bilder fokuserar på en läsande tjej i bakgrunden, en gudomligt vacker kvinna som läser en bok. Daniel tolkar in vemod i hennes hållning men blir framförallt oerhört attraherad av hennes utseende.

Bokomslag "Där gräset aldrig växer mer"Det visar sig att tjejen i bakgrunden blivit till ett familjegräl hos värdparet, mannen i den familjen hade också attraherats av kvinnan utan att kunna dölja det för sin fru. Detta är upptakten till en kriminalroman om fotboll, fotbollsproffs och vadslagning.

Daniel blir besatt av kvinnan på bilden, ber att få en kopia av fotot och får samtidigt reda på att kvinnan på smitit från en hotellnota. När Daniel av en slump upptäcker att boken hon läser, Years of Passion, inte är någon vanlig kärleksroman utan en bok om fotbollsodds förhöjer det mystiken omkring henne ytterligare.

Jakten på henne tar honom från Stockholm till Österlen, till Portugal (hennes hemland) och till London.
Teresa, som kvinnan heter, har varit tillsammans med ett svenskt fotbollsproffs, målvakten Markus Landin, som blev mördad under en fotbollsmatch i England.
I jakten på Teresa börjar Daniel givetvis forska i Markus bakgrund och mordet på honom. Han intervjuar alla som på något sätt kan ge ledtrådar, från Markus skrävlande styvfar till de inblandade i engelska porrskandaler.

Daniel Mill spenderar sina pengar på att leka amatördetektiv och utnyttjar sina kontakter i journalistvärlden för att dels kunna bidra med en story och dels ha en fasad att visa upp när han snokar runt.

Emellanåt när han inte är besatt av jakten på Teresa eller Markus mördare är han en god och orolig far till sin dotter. Många sidor ägnas åt att grubbla över dottern och dotterns magvärk och hur hjälplös han känner sig som far.
Ett sympatiskt drag.
Mindre sympatiskt, men i alla fall ur kvinnlig synpunkt fascinerande, är hur han i jakten på Teresa upptäcker att hon trots många negativa egenskaper (uppväcker aggressioner hos sina forna bekanta och vänner, är lögnaktig, graderar sin väninnor efter skalor som "går bra att prata med men inte tillräckligt snygg för att vara med på fester") ändå känns som ännu mer lockande.
Mills är onekligen svagare för yta än för innehåll.
Jag ska inte avslöja hur det slutar mer än att de faktiskt träffas på en klubb och under alkoholens inverkan utforskar varandras personligheter.

Boken är trots sina 350 sidor hyfsat lättläst och är en typisk bok för lata stranddagar eller resor då man inte vill anstränga sig alltför mycket.

Innehållsförteckning:
En besatt man
En manodepressiv (eller nåt sånt) målvakt
En snygg kvinna
En inte så god mor
En god styvfar


Om författaren:
David Lagercrantz
David Lagercrantz
© Foto: Kristian Pohl
David Lagercrantz är frilansande journalist, författare och föreläsare. Han har tidigare skrivit deckaren "Stjärnfall", den första boken om Daniel Mill, samt en självbiografisk bok om hur han bevakade Åmselemordet för en kvällstidnings räkning. Han har skrivit en biografi om äventyraren.Göran Kropp och en om den svenske uppfinnaren Håkan Lans.

Andra böcker av författaren:
Göran Kropp 8000+ 1997
Änglarna i Åmsele 1998
Ett svenskt geni 2000
Stjärnfall 2001

Övriga bokfakta:
"Där gräset aldrig växer mer" kom ut i inbunden version på Piratförlaget i augusti 2002 och i pocket i februari 2003.

 


Carin Thärnström : 03-05-26


 
> maila crew@bulldozer.nu