[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Gravid, vecka för vecka


Gravid, vecka för vecka - Gitte Dencker

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2004, 120 s.)

Hoppsan vi är med barn!
Även om det var välplanerat eller "bara" hände så är det väldigt mycket frågor som dyker upp i hjärnan när man väl ser de där två strecken på graviditetstestet. Vad gör vi nu, kan barnet höra musik, hur långt gånget är barnet, när börjar det kännas att det finns något där inne?
Alla möjliga konstiga frågor dyker upp.

Bokomslag "Gravid - vecka för vecka""Gravid - vecka för vecka" är en bok som på ett enkelt sätt förklarar vad som händer vecka för vecka i graviditeten. Som alla som varit eller är gravida snart märker räknas graviditeten i veckor. Det är bara innan man blev gravid som man talar om månader.
En graviditet är ungefär 40 veckor.
En del går inte så länge medan andra går lite längre, vilket är helt normalt. I början kanske man inte känner av att man är gravid och då är det väldigt spännande att läsa och se bilder på vad det egentligen är som händer där inne i magen.

I boken så slår du enkelt upp vecka för vecka och kan läsa och se vad som sker. Boken beskriver både vad som händer med barnet, men tar även upp vad moderns sida av graviditeten. När börjar man t ex känna fosterrörelser eller när går illamåendet över.

Det finns även plats för att skriva in egna upplevelser som en dagbok.
Något man alltid tänker att man skall göra, men som oftast glöms bort. Här finns även en ordförklaring, så man hänger med i barnmorskesnacket.
Det finns många knepiga ord.

Det enda jag saknar är själva förlossningsdelen. Kanske är det för att jag själv läste boken när jag närmade mig min egen förlossning som jag ville frossa i information om bedövning, lustgas och olika sätt att föda. Men det känns lite som att ta bort sista sidorna i en spännande bok när den informationen inte är med.

Har du inte tillgång till Internet så är den här boken jättebra, men annars så kan du hitta samma information på sidor som www.gravid.se.
Kanske vill man också smyga lite med sin graviditet i början och då är ju Internet väldigt smidigt.

Innehållsförteckning:
Fosterbilder
Vikter och längder
Graviditetsåkommor
Fosterrörelser
Viktuppgång
Matfixering


Om författaren:
Gitte Dencker är barnmorska, journalist och författare. Hon har själv två barn och jobbar som barnmorska på Fredriksbergs Hospital i Köpenhamn.


Övriga bokfakta:
"Gravid - vecka för vecka" kom ut på ICA Bokförlag i augusti 2004. Originaltiteln är "Gravid uge for uge" och översättningen till svenska är gjord av Hans Näslund. Teckningarna i boken är gjorda av Claus Larsen.


Liselotte Lundblad : 05-01-19


 
> maila crew@bulldozer.nu