[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Grilla: kött, fisk, grönsaker, frukt


Grilla - ICA provkök
Kött, fisk, grönsaker, frukt

(Inbunden, ICA Bokförlag, 2006, 95 s.)

"Grilla" är boken för alla hobbygrillare som vill ha ett brett register med inte alltför tillkrånglade eller komplicerad recept.
Det är en bra bok för den som börjat utforska grillningens område, men som vill gå vidare från färdigmarinerad flintastek och grillkorvar till ungarna.


Bokomslag "Grilla - kött fisk grönsaker frukt" Boken är lättfattlig, praktisk och med recept som är svåra att missförstå. Den inleds med ett kapitel om grillning och grillar i största allmänhet och går sedan vidare till marinader och såser, över till kött och tillbehör, samt avslutar med desserter.

"Grilla" är en kokbok som spänner över allt från kanelmarinerad oxfile till fyllda isterband och även blandar in lite mer exotiska asiatiska inslag.
En bok att känna sig trygg med på en odyssée i grillandet.

Innehållsförteckning:
Olja
Syrliga ingredienser
Ett flertal varianter av kött
De obligatoriska inslagen av ris- och couscoussallader


Övriga bokfakta:
"Grilla: kött, fisk, grönsaker, frukt" gavs ut på ICA Förlaget i april 2005.


Recept ur boken:

KARIBISKA FISKSPETT
(4 portioner)

Ingredienser:
300 gram laxfilé
300 gram marulksfilé
1-2 purjolökar
½ - 1 ananas
2-3 nektariner

Marinad:
2 msk olja
2 msk pressad saft av citron eller lime
1 msk brun farin
1 tsk färskriven ingefära
½ krm kajennpeppar
1 tsk salt

Gör så här:
* Börja med att blanda marinaden, allt utom saltet, i en skål.
* Skär fisken i kuber, 3-4 cm, och lägg dem i marinaden i kylskåpet ca 1 timme. Salta efteråt.
* Skölj, ansa och skär purjolöken i 4-5 cm långa bitar. Förväll dem ett par minuter i lättsaltat vatten i en kastrull. Kyl snabbt av purjolöken i kallt vatten. Låt den rinna av på hushållspapper.
* Skala och halvera ananasen. Skär bort den grova stocken i mitten och skär fruktköttet i stora kuber.
* Skölj, kärna ur och skär nektarinerna i klyftor.
* Trä upp fiskbitar, purjo och frukt växelvis på spett.

Grilla spetten på utegrill eller i ugnen runt om, ca 8 minuter.
Servera med sambal aioli, ris och sallad.

SAMBAL AIOLI
(6-8 portioner)

Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
2 msk pressad saft av citron
1 ägg
1 msk fransk senap
1 msk tomatpuré
½ - 1 tsk sambal badjakeller oelek
½ tsk salt
1 krm socker
2 dl olja
Eventuellt 2 msk vatten

Gör så här:
*Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en matberedare eller i en skål.
* Tillsätt citronsaften och ägget. Kör matberedaren med kniv några sekunder eller mixa med mixerstav.
* Tillsätt senap, tomatpuré, sambal, salt och socker.
* Mixa och häll i oljan i en fin stråle. Späd eventuellt med lite vatten.

Såsen är god till grillad korv, kyckling, fisk och grönsaker. Den håller i ett par veckor i kylskåp i en burk med lock.

NÖTFYLLDA FIKON
(4 portioner)

Ingredienser:
½ dl (cirka 30 gr) pinjenötter
4 färska fikon
3 msk flytande honunt
50 gram naturell färskost

Gör så här:
* Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna tills de fått fin färg. Ta upp dem på ett fat och låt dem svalna.
* Skär av ett lock på fikonen och gröp ur dem. Mixa urgröpet med 1 msk av honungen med mixerstav.
* Blanda resten av honungen med färskost och nötter. Fyll fikonen med röran.
* Grilla fikonen på utegrill, i grillpanna eller i ugn i cirka 5 minuter.

Servera fikonen med den mixade såsen och glass.


Carin Thärnström : 05-06-12


 
> maila crew@bulldozer.nu