[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Matpocket: grilla


Snabbt enkelt gott: Grilla

Lättlagade steg-för-steg-recept
Mat som du lyckas med


(Pocket, Page One, 2003, 189 s.)

Jag fick i min hand en pocketbok av ovanligt slag, nämligen en kokbok i miniformat med tema "Grilla".
Förlaget Page One ger ut denna samt ytterligare fyra pocketkokböcker med tema Kyckling, Pasta, Sallad och Vego.

Bokomslag "Snabbt enkelt gott: Grilla"Boken "Grilla" saknar författare och innehåller en salig blandning av recept, allt från det enkla alternativet att grilla korv på engångsgrill till mer avancerade saker som marinerade biffspett med med satésås där en av ingredienserna är laos powder.

Pocketboken är perfekt till sommarstugan och till den ovane grillaren som vill ha hyfsat enkla men ändå trendiga matlagningstips. Både grillrätter och tillbehör av typen couscoussallad finns med.

Till varje rätt finns en färgbild och även om jag ibland tycker att de borde spalta upp ingredienserna i mer tydligt avgränsade avdelningar (vad är marinad och vad är dekoration till exempel) så är den en lättsam och lättillgänglig kokbok.

Ett tips, läs igenom hela receptet och beskrivningen innan du börjar med maten!

Innehållsförteckning:
Grill-innehållsförteckning:
Oerhört varierad svårighetsgrad
Lockande bilder
Lockande recept
Behändigt format


Övriga bokfakta:
"Snabbt enkelt gott: Grilla" kom ut på Page One i maj 2003.


Recept ur boken

SVAMP I FOLIE MED OLIVOLJA & VITLÖK
(4 personer)

Ingredienser:
200 gram svamp, valfri sort
1 tsk olivolja
salt
peppar
2 vitlöksklyftor
4 folieark

Så här gör du:
1. Fördela svampen på foliearken.
2. Droppa över olivoljan. Krydda med salt och peppar. Pressa över vitlöken.
3. Nyp ihop paketet ordentligt. Låt svampen puttra på grillen i 8-10 minuter.

TOMATKOMPOTT
(4 personer)

Ingredienser:
250 gram körsbärstomater
7 scharlottenlökar
1 tsk socker
1 msk vit vinäger
1 krm malen vitpeppar
½ tsk salt

Gör så här:
1. Dela tomaterna i halvor. Skala och skär scharlottenlöken i strimlor.
2. Värm olja, salt, peppar och scharlottenlök i en kastrull utan att bryna.
Tillsätt de sköljda kluvna tomaterna, vinäger och socker.
Lägg på lock och sjud ca 10 minuter på låg värme. Låt svalna.


CURRYBULGUR
(4 personer)


Ingredienser:
2 dl bulgur
½ liter wokgrönsaker
2 nektariner
1 dl naturell yoghurt
1 tsk curry
½ tsk spiskummin
olja
salt och peppar
6 dl buljong

Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisning på paketet. Koka i vatten eller buljong.
2. Hetta upp en panna och fräs grönsaker och bulgur. Krydda med curry och spiskummin, salt och peppar. Häll på en skvätt buljong om det verkar torrt.
3. Skär nektarinen i tunna klyftor och vänd ner i röran. Servera med yoghurt.


LAMMFÄRS PÅ SPETT
(4 personer)

Ingredienser:
400 gram lammfärs
1 gul lök
6 torkade aprikoser
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk citronsaft
½ tsk koriander
½ tsk gurkmeja
1 tsk socker

Gör så här:
1. Skala och finhacka löken. Finhacka aprikoserna.
2. Blanda färsen med löken, aprikoserna, saltet, pepparn, citronsaften, koriandern, gurkmejan och sockret. Rör till en smidig färs.
3. Forma färsen till avlånga bullar. Stick in en trästicka igenom på längden. Smörj en långpanna med olja och lägg i lammspetten.
4. Grilla lammspetten 5-10 minuter över glöd på utegrillen.
5. Servera lammspetten med kokt ris.

 

 


Carin Thärnström : 03-07-27


 
> maila crew@bulldozer.nu