[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Alfabeta

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

 

>> läst - bok - recension - Guldkalven


Guldkalven - Helen Tursten


(Inbunden, Alfabeta, 2004, 284 s.)

Brutala mord i Göteborgsmiljö har vi som gärna läser deckare börjat vänja oss vid, men det som är lite kul med Helene Turstens böcker är att kriminalaren är en kvinna.
"Guldkalven" är den femte boken om Irene Huss, kriminalinspektör vid Göteborgspolisen.

Bokomslag "Guldkalven"Vi som följt Irene genom de tidigare böckerna känner igen oss även här. Irene bor kvar i sitt radhus med maken, tvillingdöttrarna och hunden. "Guldkalven" utspelar sig i efterdyningarna av att luften gått ur den stora IT-bubblan.
Tre män hittas brutalt nerskjutna i välbärgade bostadsområden. Finns det något samband mellan morden? Spåren leder Irene och hennes kollegor in i en annan värld - till tiden innan den stora IT-kraschen, då företag byggdes på förväntningar och pengarna och lyxen flödade.

Det här är en bra deckare som jag i stort sett sträckläste. Helene Tursten skriver enkelt och medryckande. Man behöver inte heller ha läst de tidigare böckerna i serien för att uppskatta den här, även om det ger en viss bonus i fråga om huvudpersonen.
Det enda jag har att invända mot boken är att den gärna hade fått vara lite tjockare. Helen hade kunnat låta oss veta ännu mer om Irenes kollegor, deras liv och andra fall i anslutning till huvudfallet.

Detta är en ypperlig deckare att ta med sig ut i solen och njuta av.
Glöm inte heller de tidigare utgivna böckerna i serien om Irene Huss - Den krossade Tanghästen, Nattrond, Tatuerad torso och Glasdjävulen. Passa på att läs dem i sommar för snart kommer det att bli både film och TV-serie.
Jag väntar redan med spänning på nästa bok.

Innehållsförteckning:
Göteborgsmiljöer
Stora pengar
Brutala avrättningar
Luftslott
Morgonbön
Många koppar kaffe


Helen Tursten
Helen Tursten
© Foto: Hans Ekelund

Om författaren:
Helene Tursten är född 1954 i Göteborg och bosatt i Sunne. Förutom de fem böckerna om kriminalinspektör Irene Huss har Helen Tursten även utkommit med novellsamlingen "Kvinna i hissen och andra mystiska historier". Huss-deckarna har även haft stor framgång utomlands.
De ges ut i USA, Tyskland, Norge, Danmark och Finland.

Andra böcker av författaren:
Den krossade tanghästen 1998
Nattrond 1999
Tatuerad torso 2000
Glasdjävulen 2002
Kvinnan i hissen och andra mystiska historier 2003

Övriga bokfakta:
"Guldkalven" kom ut på Alfabeta Bokförlag i mars 2004.

 


Lotta Lundblad: 04-06-06


 
> maila crew@bulldozer.nu