[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Med smak av Halland


Med smak av Halland - Tengby/Holmström

(Inbunden, ICA bokförlag, 2005, 70 s.)

"Med smak av Halland" är en kokbok där fokus ligger på landskapet Halland och dess matkultur. Bokkonceptet borde rimligtvis vara en våt dröm för vilken lokal turistchef som helst, och för halländska turistchefer har det blivit en sanndröm.

Bokomslag "Med smak av Halland" Boken är ett samarbete mellan journalisten Tomas Tengby, kocken Stefan Holmström och de två fotograferna Lasse Åkerström och Bruno Ehrs.

Kokboken presenterar recept med utgångspunkt på matvaror som produceras i Halland. Så det blir en hel del kvibilleost, lax och lamm, och så klart grönkål.

Läsaren bjuds vackra landskapsbilder, läckra matfoton och recept på god mat. Dessutom så får köparen inte bara en bok, utan också en medföljande CD-skiva där allt från Alf Hambe- och Roxette-potpurrni blandas med Tango Jalouise och diverse polskor.

Till kvibilleostbrylé med cheddarchips så passar tydligen ett Roxette-potpurri extra bra medan drottningkräm på färska bär verkar smälta samman med "Sweet Lorraine".

En ypperlig presentbok till hallänningar i förskringingen eller framtida sommargäster. Hallänningarna får gott om utrymme att presentera sig själva och landskapet i en riktigt fördelaktig dager, och borde lyckas locka till sig en och annan matintresserad.

Boken kan ses som ett smakprov på vad en utvald del av Sverige har att erbjuda. De läckra smakbitarna av Halland är onekligen presenterade i en ohämmat insmickrande förpackning.

Innehållsförteckning:
Vackra bilder där trista vinterdagar lyser med sin frånvaro
Salig blandning av recept, utan uppenbar ordning
Läckra matbilder
Introduktion till landskapet


Om författarna:
Thomas Tengby
är journalist och har skrivit texterna i boken.
Stefan Holmström är kock och krögare i Halland och gjort recepten.
Lasse Åkerström och Bruno Ehrs är båda fotografer och har tagit bilder på Halland och maten.

Övriga bokfakta:
"Smak av Halland" kom ut på ICA Bokförlag i mars 2005.


Recept ur boken

LAXGRYTA (POT-AU-FEU)
(4 personer)

Ingredienser:
600 gram laxfilé
4 små potatisar
2 medelstora morötter
2 persiljerötter
1 rödlök
32 färska haricot verts
32 färska vaxbönor
1 dl gröna ärtor
2 tomater
1 ½ dl hönsbuljong
20 cl äppelcidervinäger
salt och nymald vitpeppar

Gör så här:
*
Skär laxen i 3x3 cm stora bitar.
* Skala och skär rotfrukter, rödlök och bönor i bitar.
* Kärna ur tomaterna och strimla tomatköttet.
* Koka upp hönsbuljongen med äppelcidervinäger, salt och peppar, tillsammans med rotfrukterna och löken.
*Tillsätt efter några minuter bönorna, ärterna och tomaterna och koka några minuter till.
* Lägg till sist i laxen och lägg på ett lock.
* Låt stå ca 5 minuter på svag värme. (Obs! Får ej koka.) Serveras

Servera: i djup tallrik med ett Alf Hambepotpurri i bakgrunden.

MÖRKT OSTBRÖD

Ingredienser:
1 kg vetemjöl special
50 gram jäst
½ dl ljummet vatten
1 msk pulverkaffe (av nescafétyp)
1 msk kakao
200 gram riven Kvibille ädelost (väl mogen)
2 msk salt
5 msk god, smakrik olivolja
1 dl russin
1 dl hasselnötter

Gör så här:
*
Smält jästen i det ljumma vattnet, lös upp kaffepulver och kakaon.
* Blanda i de övriga ingredienserna och låt jäsa under duk ca 30 minuter.
* Häll ut degen på ett mjölat underlag och dela upp den i bullar i önskad storlek.
* Lägg dem på en bakplåt och jäs ytterligare 20-30 minuter under duk.
* Pensla bullarna med lite vatten och strö över lite vetemjöl.
* Grädda dem i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter beroende på bullarnas storlek.

Kommentar: På bilden i boken så är det dock en brödlimpa och inte bullar som visas.

 

 


Carin Thärnström: 06-10-05


 
> maila crew@bulldozer.nu