[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Ordfront

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Hammarens slag och hjärtats


Hammarens slag och hjärtats - Lars Ardelius & Carin Svensson

(Inbunden, Ordfront, 2004, 309 s.)

Vallonerna var en stor invandrargrupp i Sverige under 1600-talet.
De kom från Vallonien i Belgien för att arbeta på järnbruken i Mellansverige.
Sverige hade agenter i Vallonien som försökte övertala smeder och räckare att börja arbeta i Sverige. Eftersom bristen på träkol gjorde att åtskilliga bruk fick läggas ner var alternativet att flytta till ett nytt land inte alltför svår att anta, speciellt om man hade att välja på arbetslöshet och svält.


Bokomslag "Hammarens  slag och hjärtats""Hammarens slag och hjärtats" är en roman baserad på historiska fakta.
Vi får följa räckaren Martin Corneille när han med sin familj ger sig ut på den långa, och i viss mån farofyllda, resan till Sverige tillsammans med andra släktingar och kollegor. Martin är tjugofem år, gift med Anne och tillsammans har de sonen Adolf. Förutom den lilla familjen medföljer också hans mor Antoinette och lillasyster Aimé. De beger sig till Amsterdam för att därifrån ta sig sjövägen till Sverige och där drabbas de av det första bakslaget. Antoinette bedöms som överflödig och får inte följa med till Sverige utan blir lämnad i Amsterdam. På fartyget insjuknar sedan Anne och avlider och Martin anländer till Sverige som änkeman.

De blir placerade på ett järnbruk i Mellansverige, kallat Stora Stäv. Det finns två hammarsmedjor och en masugn och man jobbar dygnet runt i tretimmarsskift. Alla smeder och svenner är av vallonskt ursprung, liksom de flesta av brukets hantverkare och drängar. Forkarlarna, de män som körde det timmer som behövdes till masugnarna, är dock svenska bönder och torpare.

Sex dygn i veckan tillbringas till största delen vid smedjorna och förr eller senare blir de alla döva, männen som arbetar där. Inga öronskydd finns, som skyddar hörselgångarna mot de dova slag av släggor som slår malmen i bitar.

Vallonerna kommer till Sverige med sina traditioner och sitt tungomål, inte ens religionen har de gemensamt med svenskarna utan har sina egna gudstjänster. Fester och traditioner är inte heller som svenskarnas.
Vissa av vallonerna lär sig dock aldrig att behärska det svenska språket men de anses överlag som skickligare smeder än de svenska. Läskunnigheten på 1600-talet bland allmogen är inte speciellt utbredd, men många av de vallonska smederna har förutom sin yrkeskunskap också läskunnighet med sig till det nya landet.

Familjen Corneille inlemmas i det svenska samhället genom Martins ambitioner att slippa smedjan och istället bli skrivare på bruket och genom systern Aimé som gifter sig med en svensk präst.
Vi får följa familjen genom med- och motgångar under många år. Genom århundraden har vallonerna assimilerats in i det svenska samhället och visst finns det möjligheter att göra jämförelser med dagens invandring till Sverige. "Hammarens slag och hjärtats " är en välskriven och intressant aspekt på ett historiskt skeende, men det är inte nödvändigt att ha med det i bakhuvudet för att ha utbyte av berättelsen.
Det ger dock en extra dimension till en berättelse som håller hög kvalitet i sin skönlitterära genre.

Innehållsförteckning:
Utvandrare
Invandrare
Språklära
Slagsmål
Kärlek
....samt en gnutta häxjakt


Om författarna:
Carin Svensson & Lars Ardelius
Carin Svensson & Lars Ardelius
© Foto: Ulla Montan
Lars Ardelius har skrivit ett stort antal romaner och novellsamlingar. År 1973 fick han Stora romanpriset för Kronprinsarna och 1979 Aniarapriset för den historiska romanen Tid och otid.

Carin Svensson var under 21 år bosatt i Nya Zeeland och där blev hon mycket uppmärksammad för novellsamlingen One Plain, One Purl, 1989 och romanen An Unusually Clumsy Lover 1990.
När hon träffade Lars Ardelius och flyttade tillbaks till Sverige övergick författandet till svenska och hon debuterade 1998 på svenska med novellsamlingen Kalenderflickorna .

Andra böcker av författarna:

Lars Ardelius:
Bibliografi Dagligt allehanda 1958
Mått och steg 1959
Krafter och spel 1962
Svävningar 1963
Rök 1964
Spritt språngande 1965
Plagiat 1968
Gösta Berglunds saga 1970
Kronprinsarna 1972
Smorgasbordet 1974
Och kungen var kung 1976
Tid och otid 1978
Provryttare 1981
Nya drömboken 1982
Ogjort 1983
Större än störst 1985
Barnsben 1986
De små sändebuden 1987
Skjuta i höjden 1988
Sällskapsdjuret 1989
Slutet (med P.C. Jersild) 1990
Livtag 1991
Kurage! 1993
Resandes ensak 1995
Bitvargen 1997
Lilla sockerstunden 1998
Världens ställe 2000
Ett hål i naturen 2002
Ingen ålder 2003
Den helande skuggan 2003
En lyckad begravning 2005

Carin Svensson:
One plain, one purl 1989
An Unusually Clumsy Love 1990
Kalenderflickorna 1998
Kanonväder 2000
Silversalt 2002

Övriga bokfakta:
"Hammarens slag och hjärtats" kom ut på Ordfront i mars 2004.


Carin Thärnström : 05-05-04


 
> maila crew@bulldozer.nu