[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Harhjärta


Harhjärta - Maria Küchen


(Inbunden, Forum, 2003, 335 s.)

Det här är min första bekantskap med Maria Küchens författarskap, men ärligt talat är "Harhjärta" inte en bok som sätter några djupare spår i min litterära upplevelsevärld.
I denna alldeles nysläppta bok, som är ett slags fristånde fortsättning på deckardebuten "Lycklig hora", gör författarinnan ett nedslag i samtiden; vi får möta såväl nynazister som vänsteraktivister, en häxa i 2000-talstappning och elaka poliser under Göteborgskravallerna.

Bokomslag "Harhjärta""Harhjärta" inleds med ett mord, vilket borde vara ett dramaturgiskt grepp som säkrar läsarens intresse åtminstone tills offrets och mördarens identiteter avslöjas. Och kanske till och med tills mordmotivet uppdagas.
Ändå blir jag inte särskilt nyfiken på något av det. Det första offret är en ytterst perifer person i handlingen och ingen vars liv författaren verkar vilja att vi engageras djupare i (hade boken varit ett Star Trek-avsnitt hade hon varit en sk "rödskjorta" = nån vars enda uppgift är att dö för att skapa lite dramatik i berättelsen). Mördarens identitet och motiv, eller brist på det, känns lika meningslöst som mordet.

Bokens stora svaghet ligger tyvärr i karaktärsteckningarna.
Det blir en dissonans mellan det ibland nästan poetiska språket och det lite plågsamt yxiga persongalleriet. Bokens karaktärer tycks nästan, oavsiktligt eller avsiktligt, parodiera de grupperingar de representerar.
Huvudpersonen, cancerforskaren Kattis, fungerar hyfsat bra även om hennes personlighet är ganska vag i konturerna och lätt utmanövreras av de många betydligt mer komplicerade bifigurerna.
Tommy, hennes psykotiskt svartsjuka ex-pojkvän, är en klyschig "hustrumisshandlar"-typ.
Hennes jobbflirt, gästforskaren Wei, uppfyller alla fördomar man kan tänkas ha om en asiat.
Vi har också Jens, en vilsen kille med frånskilda föräldrar som hamnat i "dåligt sällskap" och mest av en slump dragits in i nazistkretsar. I bokens början förstår man att han försöker bryta sig loss från dem i smyg, men lever i skräck för att de skall straffa hans illojalitet. Hans forna vänner är förstås ett par riktigt extremt tunna karikatyr-nazist-karaktärer som med galna ögon tokrunkar i skenet av den flyktingförläggning de satt eld på.
Lika pinsamt generaliserande blir det när Küchen skall skildra "den andra sidan".
Jens flickvän, vänsteraktivisten Annie, vet förstås inget om hans bakgrund. Hon är ung, arg och idealistisk. Men hennes engagemang är ändå på rena söndagskolenivån om man jämför med besattheten hennes militanta väninna Gill visar. Hennes karaktär är minst lika subtil som nazisterna, en aggressiv feministflata med "stenhårda muskler".
Utöver detta får vi bland annat möta en ogudaktig präst, en new age-häxa och Kattis extremt irriterande jobbarkompisar.

Om man inte tycker att det är tillräckligt så kan man också få ett par "sanningar" om Göteborgskravallerna serverade också. Visst får en skönlitterär författare ta sig vissa friheter, men även här är det medieklyschor och fördomar som verkar ligga till grund för skildringen och inte erfarenhet eller research. När Annie hamnar ivägen för fascistiska poliser i kravallen i Vasaparken och sen får ett trauma av detta så vet jag inte om Küchen avser att vara inkännande eller ironisk. Hur som helst är det nog bara Janne Josefsson och såna som inte var i Göteborg under EU-toppmötet som tillåts vara riktigt så här onyanserade i frågan.

Efter allt detta neggo skall jag i alla fall berömma bokens språk.
Det håller en hög nivå som vida överstiger deckar-genrens vanligen föga utmanande stil.

Innehållsförteckning:
Hotelsemail
Genforskning
Misshandel
Mord
Polisvåld
Klyschor


Om författaren:
Maria Küchen (tidigare Gummesson) har givit ut flera böcker tidigare; deckare, romaner, fackböcker, en ungdomsbok och flera diktsamlingar. Debuten kom 1989 med diktsamlingen "Hos ljusmålaren".
Hon är också verksam som journalist, främst som krönikör och litteraturkritiker.

Andra böcker av författaren:
Diktsamlingar:
Hos ljusmålaren 1989
Hotell Kosmos 1990
Drömlös 1993
Om grundämnen 1998
De försvunnas namn 2001

Övriga:
Pennan i hjärtat! 1992
Jordens sång till månen 1995
Eldsaga 1996
Välkommen till hjärtespalten 1997
Att skriva börjar här 1997
Lycklig hora 2000
Sång till en fjäril 2000

Övriga bokfakta:
"Harhjärta" kom ut på Forum förlag i april 2003.

 

 


Mia Gustavsson : 03-04-19


 
> maila crew@bulldozer.nu