[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Härliga helger


Härliga helger - Charlotta Malhotra och Jessica Staël von Holstein

Mat för årets stora helger

(Inbunden, Forum, 2005, 143 s.)

"Härliga helger" är en kokbok som tar med på oss på ett matäventyr över årets stora kalashelger, med ett extra tillägg för Mårten Gås för alla oss ickeskåningar.
Många bilder och förhållandevis enkla recept gör detta till en både vacker och användbar högtidsbok.

Bokomslag "Härliga helger"I "Härliga helger" presenteras mat och dryck för årets stora svenska högtider - påsk, midsommar, kräftskivan och jul samt den aningen mer lokala högtiden Mårten gås. Bufférätter blandas med mer klassiska menyvarianter.

Mårten Gås, som firas den 10 november räknades på medeltiden som en av höstens största fester och varade i tre dagar. Kalasandet i Skåne med gåsen som landskapsrätt är bara några hundra år gammal och mer av en lokal sed. Att göra svartsoppa av blodet är dock en tradition från Stockholmsområdet. En rätt som nog rätt många i dagens samhälle har rätt svårt för, med undantag för skåningar (stockholmare?) och möjligtvis satanister.

Malholtra och Staël von Holstein har i boken samlat ihop en diger receptsamling med stora valmöjligheter inför alla de stora mat-helgerna. Vissa ingredienser återkommer på de flesta helger, så som sill och lax, men det är väl knappast något som hindrar att man låter sig smaka av röd pestosill till midsommar även om det ingår i julavsnittet.
De blandar klassiska rätter med mer moderna varianter och ibland så bryter en ny smak av en klassisk rätt, som till exempel i "Söta Jansson" där man blandar i sötpotatis bland den vanliga.

Innehållsförteckning:
Gott om sill
Mycket lax
En hel del lamm
Kål
Kryddor


Charlotta Malhotra och Jessica Staël von Holstein
Charlotta Malhotra och Jessica Staël von Holstein
Foto: Matilda Lindeblad

Om författarna:

Charlotta Lithman Malhotra
, är född 1970, bor i Stockholm och jobbar som copywriter/skribent med många uppdrag där maten står i fokus.

Jessica Staël von Holstein, är född 1971, och har jobbat med marknadsföring och reklam.

Matilda Lindblad har fotograferat.


Övriga bokfakta:
"Härliga helger" kom ut på Forum i september 2005.

 

 


Recept ur boken

Hämtade från avsnittet Kräftskiva

HÄRLIG KRÄFTSOPPA
(Till 4 personer som förrätt)

Ingredienser:
2 stora gula lökar
4 vitlöksklyftor
16 skållade och skalade tomater
4 msk olivolja
4 dl öl (bayerskt eller annan smakrik sort)
2 msk dillfrön
4 dl vatten
2 dl creme fraiche
salt
nymald svartpeppar
lite socker
400 gram kräftstjärtar

Gör så här:
*
Hacka lök, vitlök och tomater mycket fint.
* Fräs löken i olivoljan. När löken är mjuk är det dags att tillsätta tomatbitarna.
* Fräs i 1-2 minuter och häll sedan på ölen. Låt puttra i 15 minuter.
* Tillsätt dillfrön och vatten när halva tiden har gått.
* Ta kastrullen från plattan och rör i creme fraiche.
* Smaka av med salt, peppar och socker.
* Lägg i kräftstjärtarna strax före servering

KLASSISK BLÅBÄRSPAJ
(6-8 personer)

Ingredienser:
200 gram saltat smör
1 dl socker
2 dl ljus sirap
4 msk grädde eller mjölk
2 dl vetemjöl
6 dl havregryn
5 dl blåbär
2 tsk socker
2 tsk potatismjöl

Gör så här:
*
Sätt ugnen på 175 grader.
* Smält smöret och blanda med socker, sirap och mjölk/grädde.
* Blanda mjöl och havregryn.
* Häll smörröran över mjöl- och havregrynsblandningen. Rör om.
* Tryck ut hälften av smeten i en pajform.
* Blanda blåbär, socker och potatismjöl i en skål. Häll i formen.
* Klicka resterande smet över bären.
* Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.

Servera med:
Vaniljglass eller vaniljsås

 

 


Carin Thärnström: 05-12-19


 
> maila crew@bulldozer.nu