[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Minotaur

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Det heligaste


Det heligaste - Denise Mina

(Inbunden, Minotaur, 2003, 317 s.)

"Det heligaste" är Denise Minas fjärde kriminalroman, men helt fristående från Garnethilltrilogin om Maureen O’Donnell.
Där de tre första böckerna höll till i de tuffaste kvarteren i Glasgow bland alkoholister och knarkare och fattiga människor, så utspelar sig "Det heligaste" i en övre medelklassmiljö.

Bokomslag "Det heligaste" Bokens huvudpersoner är Lachlan och Susie Harriot. Paret träffades när de läste medicin, men det var bara Susie som avslutade sina studier och tog examen. Susie är den målmedvetna karriäristen som arbetar som psykiater vid Sunnyfields State Mental Hospital medan Lachlan är hemmapappa och försöker sig på en karriär som författare. De har en liten dotter och givetvis barnflicka och hemhjälp.

Mina har skrivit boken som en dokumentär historia som hänvisar till aldrig tidigare publicerat material och till Lachlan Harriots dagboksanteckningar.
Susie Harriot blir i första kapitlet fälld för mord på en seriemördare, Andrew Gow, och är även anklagad för att ha dödat hans hustru Donna, men det liket har inte påträffats.
Andrew Gow har gått i terapi hos Susie under tiden som han avtjänat straff för att ha dödat prostituerade kvinnor. Under fängelsetiden gifter han sig med sin beundrarinna Donna.

Lachlan Harriot blir förfärad över domslutet mot sin hustru och beslutar sig för att själv göra efterforskningar. Susie som sitter i häktet blir inte odelat positiv över det hela och inte heller hans omgivning. Han är dock helt och fullt övertygad om hustruns oskuld. Vi får följa hans förtvivlade tankar och allt eftersom hans uppgivna fasa över att han kanske inte kände sin hustru så väl som han trodde.

Denise Mina har skapat en gastkramande historia, som trots att domen redan fallit i målet, fångar ens uppmärksamhet till fullo.
Hon är driven i sitt skrivande och Lachlan Harriots förtvivlade och stundom förvirrade karaktär ger berättelsen ett nav att kretsa runt.
Hans tankar famlar både i framtiden och nuet, mellan kärleken till sin dotter och till sin hustru. Hans vardagsbekymmer och hans relation till sina föräldrar ligger som en tät bakgrund till jakten på den i Lachlans tycke rätte mördaren.
Frågan är bara, vem är han, var finns han och vad gjorde Susie vid liket av den döde Andrew Gow.
Denise Mina utforskar det allra innersta privata rummen, de heligaste, hos Lachlan som i sin tur försöker ta sig in i sin hustrus låsta kammare och tankevärld.

Innehållsförteckning:
Våld
Ilska
Förvirring
Märkliga sammanträffanden
Marsipan


Denise Mina
Denise Mina
© Minotaur

Om författaren:
Denise Mina tillhör de unga skotska författarna, född på 1960-talet.
Hon är född och uppväxt i Glasgow och har jobbat inom mentalvården samt studerat juridik och undervisat i kriminologi på universitetet. Hon har även skrivit komedier för skotska BBC och guideböcker.

Andra böcker av författaren:
Död i Garnethill 2001
Exil 2002
Den sista utvägen
2002

Övriga bokfakta:
"Det heligaste" kom ut på Minotaur i maj 2003.
Översättningen till svenska är gjord av Kerstin Hallén

 


Carin Thärnström : 04-02-05


 
> maila crew@bulldozer.nu