[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]

Bok-surfa:
> Forum

Läs mer:
> Tillbaka till bokarkivet

>> läst - bok - recension - Helt enkelt


Helt enkelt - Ingrid Espelid Hovig mfl


(Inbunden, Forum, 2003, 224 s.)

Ännu en kokbok har utkommit som skall tampas med de tidigare baskokböckerna i den redan trånga kokbokshyllan.
"Helt enkelt" skulle kanske kunna ses som en ny variant av de tidigare, ibland ganska tråkiga böckerna.

Bokomslag "Helt enkelt""Helt Enkelt" är en kokbok, som är anpassad till såväl kunniga, som mindre kunniga när det gäller gastronomi. Boken tar inte för givet att man kan något innan, utan förklarar på ett bra sätt grunderna för en lyckad matlagning. Detta genom att ta upp viktiga ämnen som redskap, råvaror och tillagningsmetoder.

Det som i huvudsak skiljer "Helt Enkelt" från många andra böcker i kategorin är utformningen. Istället för att ha ett ganska tråkigt utseende och relativt stela men informativa bilder, så satsas det här på en modernare form med stor vikt på fotografierna på de olika rätterna. Det leder till att bilderna i sig inte alltid ger någon praktisk information om rätten i sig, utan mer ger en fingervisning om fotografens kunnande.

Med undertiteln "Mat för moderna människor" visar boken att den mer kanske riktar sig till den lite trendigare, lite yngre användaren. Det betyder inte att den som inte har en espressobryggare hemma på köksbänken inte kan ta åt sig av den idéström som denna bok faktiskt är.

Boken ger ett stiligt intryck, vilket gör att den inte bara är trevlig att använda, utan även är trevlig att ha stående i bokhyllan, till andras beundran.

Innehållsförteckning:
Bildrikt.
Bra tips för att lyckas.
Ett fint och lockande upplägg.
En spännande receptvariation



Övriga bokfakta:
"Helt enkelt" kom ut på Forum i september 2003.

Översättningen till svenska är gjord av Lisbet Ekberg.
Författarna till boken är Ingrid Espelid Hovig, Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley och Paul Løwe.
Nina Dreyer Hensley och Jim Hensley är båda frilansfotografer och bosatta i Oslo. Paul Løwe är stylist och skriver om mat och inredning, bland annat i norska upplagan av Elle interiör. Tillsammans har de givit ut sammanlagt elva kokböcker. På Forum bland annat "Pasta, pasta!", "Ta vara på sommaren", "Asiatiskt", "Hot & spicy" och "Sommarljus".


Recept ur boken

STEKTA ÄPPLEN

(4 portioner)

Ingredienser:
4-6 medelstora äpplen
1-2 msk smör eller margarin
2 msk socker
1 msk kanel
russin och/eller hackad mandel

Gör så här:
* Sätt ugnen på 225°
* Skölj och torka äpplena. Ta bort kärnhusen med äppelpipa, liten sked, eller liten vass och spetsig kniv.
* Blanda ihop smör eller margarin, socker och kanel, samt eventuellt russin eller mandel.
* Fyll hålen i äpplena med blandningen.
* Stek äpplena mitt i ugnen i 20-25 minuter eller till de är genomstekta.
* Servera äpplena varma med vispad grädde eller glass.


MARINERADE KIKÄRTOR MED CHLI OCH CITRON

(4 portioner)

Ingredienser:
300 gram blötlagda kikärtor
1 knippa persilja
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
3 msk citronsaft
½ tsk salt
¼ tsk peppar
1 röd chili, finhackad
4 msk finhackad persilja

Gör så här:
* Skölj, de blötlagda kikärtorna. Lägg dem i en kastrull, häll på friskt vatten och lägg i knippen med persilja och vitlöksklyftorna.
* Koka upp och låt kikärtorna koka tills de blir mjuka, vilket tar 1- 1½ timme.
* Ta bort persilja och vitlök, och sila bort vattnet.
* Vispa ihop olja, citronsaft i en liten bunke.
* Salta och peppra.
* Lägg de varma kikärtorna på ett fat och häll dressingen över.
* Kikärtorna kommer att suga åt sig lite av dressingen,. Ser salladen torr ut, kan du hälla på lite mer dressing.
* Blanda i chili och persilja och servera salladen ljummen.


GUACAMOLE

(4 portioner)

Ingredienser:
1 avokado, väl mogen
¼ lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1-2 tsk citronsaft
½ kryddmått chilipeppar
½ kryddmått peppar
1 kryddmått salt

Gör så här:
* Skär itu avokadon, ta bort kärnan. Enklast är att hugga i kärnan med en stor och vass kniv.
* Skrapa ur avokadoköttet och mosa det fint med en gaffel.
* Blanda i lök, vitlök och citronsaft.
* Smaksätt med chili, peppar och salt.
* Om du rör i ett par matskedar majonnäs mörknar såsen inte så fort.
* Täck över såsen med plast och låt den stå kallt till servering.

 


Pontus Plath : 04-01-28


 
> maila crew@bulldozer.nu