[ avtryck ] [ intryck ] [ uttryck ] [ påtryck ] [ om bulldozer ]
>> läst - bok - recension - Kvinnan i hissen


Kvinnan i hissen - Helena Tursten

Och andra mystiska historier

(Inbunden, Alfabeta, 2003, 189 s.)

"Kvinnan i hissen och andra mystiska historier" är en samling spökhistorier kryddad med en längre kriminalnovell med Helen Turstens hjältinna kriminalkommissarie Irene Huss i huvudrollen.
Spökhistorierna utspelar sig på olika sjukhus och sjukhem i Göteborg och är lagom "rara och oskyldiga" små berättelser om det oförklarliga.
I den längre novellen bygger Tursten upp spänningen stegvis och väljer en okänd komponent som del i upplösningen, vilket gör slutet mer överraskande för läsaren eftersom de flesta gissningar man kan tänkas ha haft under berättelsens gång alla faller ganska platta till marken.

Bokomslag "Kvinnan i hissen" Helen Turstens spökhistorier är säkert sådana som florerar mer eller mindre i alla de yrken där döden är en del av vardagen.
För göteborgare kan det bli en extra krydda att läsa boken eftersom den innehåller berättelser från bland annat Sahlgrenska sjukhuset och Vasa sjukhus (numera ombyggt och en del av den tekniska högskolan Chalmers). Trots att göteborgskan Tursten nu för tiden bor i Sunne så utspelar sig de flesta böckerna som hon skrivit i och omkring Göteborg, så alltså också denna.

Jag tycker att hennes tidigare utgivning har varit en aning ojämn. Tursten är som så många andra deckarförfattare av idag väldigt förtjust i att följa i Sjöwall/Wahlöös fotspår och ägna många boksidor åt att diskutera och ventilera dagens samhälle och kanske framförallt bristerna i det.
Det är dock inte en framträdande beståndsdel i denna novellsamling, inte ens i Huss-historien som är mer av en klassisk kriminalnovell.
"Kvinnan i hissen" är ingen litterär höjdare utan går mer i det småputtriga spåret. En stunds avkopplande läsning helt enkelt.

Innehållsförteckning:
Sjuksköterskor
Sjuksköterskor
Sjuksköterskor
Ond bråd död


Helen Tursten
Helen Tursten
© Foto: Hans Ekelund
Om författaren:
Helen Tursten är född i Göteborg men bor numera i Sunne.
Hon debuterade som författare med "Den krossade tanghästen" 1998 och har sedan dess skrivit ytterligare fyra böcker med kriminalinspektören Iréne Huss i huvudrollen. Turstens deckare har förutom i Sverige och de nordiska länderna även givits ut i USA och Tyskland.

Andra böcker av författaren:
Den krossade tanghästen 1998
Nattrond 1999
Tatuerad torso 2000
Glasdjävulen 2002
Guldkalven 2004

Övriga bokfakta:
"Kvinnan i hissen och andra mystiska historier" kom ut på Alfabeta förlag i september 2003.

 


Carin Thärnström : 04-04-14


 
> maila crew@bulldozer.nu